To niezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki
tarta
150 g mąki pszennej
75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1/2 łyżeczki soli
50 g wody
pasta
1 miękkie awokado
garść świeżej bazylii
garść świeżej mięty
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta suszonej szałwii
2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli)
dodatkowo
1 żółta cukinia
kilka kolorowych pomidorów
Wykonanie
- Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min.
- Upieczoną tartę studzimy na kratce.
- Teraz czas na pastę – do blendera wkładamy obrane awokado, pozbawione pestki, miętę, bazylię, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Blendujemy na gładką masę.
- Masą wypełniamy spód tarty.
- Cukinię podsmażamy kilka minut na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy w plastry.
- Na pastę wykładamy krążki cukinii, a następnie pomidory.
- Ozdabiamy listkami bazylii i odrobiną pasty.
- Podajemy na ciepło lub na zimno. Bedzie pysznie!
- Smacznego letniego posiłku!
Wspaniała tarta na letni lunch 😀
Tak, jest idealna! Lekka i smaczna 😉
u mnie chyba bardziej sprawdziła się jako przystawka 😉
Bardzo apetyczna tarta 🙂 Chętnie bym skosztowała 🙂
Pysznie wygląda. Poza tym jest bardzo pomysłowa.
wygląda przepięknie no i tak też musi smakować 🙂
Dziękuję Ci! 🙂
Ile tu wspaniałych kolorów, taka tarta na obiadek jak najbardziej:)