na słono25.06.201710208
Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad
Smacznego
czytaj przepis

To niezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację. Bardzo, bardzo polecam!

 

Składniki

tarta

150 g mąki pszennej

75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

1/2 łyżeczki soli

50 g wody

pasta

1 miękkie awokado

garść świeżej bazylii

garść świeżej mięty

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

szczypta suszonej szałwii

2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli)

dodatkowo

1 żółta cukinia

kilka kolorowych pomidorów

Wykonanie

  1. Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min.
  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min.
  3. Upieczoną tartę studzimy na kratce.
  4. Teraz czas na pastę – do blendera wkładamy obrane awokado, pozbawione pestki, miętę, bazylię, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Blendujemy na gładką masę.
  5. Masą wypełniamy spód tarty.
  6. Cukinię podsmażamy kilka minut na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy w plastry.
  7. Na pastę wykładamy krążki cukinii, a następnie pomidory.
  8. Ozdabiamy listkami bazylii i odrobiną pasty.
  9. Podajemy na ciepło lub na zimno. Bedzie pysznie!
  10. Smacznego letniego posiłku!

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Apple brownie z pistacjami
na słodko
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce
na słodko
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta
Komentarze

8 responses to “Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad”

  1. Wspaniała tarta na letni lunch 😀

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak, jest idealna! Lekka i smaczna 😉

  2. u mnie chyba bardziej sprawdziła się jako przystawka 😉

  3. Ania says:

    Bardzo apetyczna tarta 🙂 Chętnie bym skosztowała 🙂

  4. marcepanowy kącik says:

    Pysznie wygląda. Poza tym jest bardzo pomysłowa.

  5. weronika says:

    wygląda przepięknie no i tak też musi smakować 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję Ci! 🙂

  6. mlodakk says:

    Ile tu wspaniałych kolorów, taka tarta na obiadek jak najbardziej:)

Leave a Reply to Kobieta po 30 Cancel reply

Your email address will not be published.