Letnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z “czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować sezonowymi, owocowymi dodatkami i …cieszyć się delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się?
Składniki
10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów)
80 g serka mascarpone
1 chałwa waniliowa (mała)
kilka truskawek
garść czereśni
garść borówki amerykańskiej
Wykonanie
- Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady.
- W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę.
- Do chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy.
- Masą chałwową napełniamy tartaletki.
- Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając.
- Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min.
- Smacznego!
do weekendowej kawki idealne! 🙂
wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Świetny pomysł na podwieczorek, żeby się nie narobić, a pysznie zjeść 🙂 Smak chałwy doceniłam dopiero niedawno, przy okazji serników właśnie :))
Tak, to taki zestaw ratunkowy, gdy goście dzwonią, że juz jadą, że już będą za kwadrans! 🙂
Nie robiłam nigdy ale na pewno spróbuję 🙂 Miłego dnia! 🙂
Polecam 🙂