Lawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno, a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują nie tylko słodko, ale i odświeżająco!
Składniki
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki kwiatów lawendy
1 jajko
100 g masła (zimnego)
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub olejku waniliowego
Wykonanie
- Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Można to także zrobić za pomocą robota / malaksera.
- Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.
- Schłodzone ciasto możemy potraktować w dwojaki sposób. Możemy odrywać małe porcje ciasta, formować w dłoniach kulki, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Inny sposób to tradycyjne rozwałkowanie ciasta na stolnicy podsypanej mąką i wykrawanie ciasteczek.
- Blachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor.
- Smacznego!
Leave a Reply