kulinarne podróże22.12.20175921
Sernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką
Smacznego
czytaj przepis

Grudniowe, sobotnie przedpołudnie. Droga do Krosna wiodąca przez Czarnorzeki wygląda jak z bajki. Na drodze tylko nasz samochód. Wszędzie biel, zaśnieżone lasy. Gdzieś z boku biegną sarny. Śnieg gęsto prószy, pokrywając szarość asfaltu swym puchem. Jedziemy wolno, aby dłużej móc cieszyć się tym przepięknym widokiem.

W antykwariacie i księgarni  przy krośnieńskim rynku czeka już na mnie właściciel tego miejsca – Pan Zbiegniew Oprządek. Razem zorganizowaliśmy moje sernikowe przepołudnie w bardzo kameralnym gronie. 

Zebranych w antykwariacie pan Zbigniew wprowadza przez … drzwi starej szafy do małego pomieszczenia , w którym urządził małą galerię. Stare meble dodają temu miejscu niesamowitego klimatu. Kiedy rozpakowuję swoje serniki, zauważam, że stół, przy którym będę częstować przybyłych jest taki sam jak w podkrośnieńskim starym domu moich pradziadków…

Moim gościom opowiadam swoją krótką historię zwykłej dziewczyny, która z pieczenia ulubionego ciasta uczyniła pasję. Wspominam ukochane miejsce z dzieciństwa, niewielką wieś pod Krosnem, która co roku w wakacyjny czas, była dla mnie takim osobistym rajem na ziemi. Mimo że najzwyklejsza pod słońcem, z lasem i rzeką, dla mnie – najważniejsza. To tutaj mogłam podglądać pieczenie sernika przez moją babcię, to tutaj w starej, zardzewiałej puszce mieszałam płatki róż zerwane w babcinym ogrodzie, mówiąc, że właśnie przygotowuję sernik różany. Opowiadając o książce, wertowałam jej strony i w kilku słowach przedstawiałam słuchaczom, że każdy z tych serników ma swoją własną historię. 

Zawsze w czasie spotkań z czytelnikami częstuję ich moimi wypiekami. Na tę sobotę przygotowałam sernik tradycyjny z chałwą oraz sernik jaglany z jabłkami i cynamonem.

Do Krosna mam i zawsze będę mieć wielki sentyment, dlatego tak bardzo cieszyłam się, że mogę być w tym miejscu z moim wycinkiem wielkiej pasji!

Wszystkim, którzy wzięli udział w tym słodkim przedpołudniu z całego serca dziękuję!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Piernik z suszonymi śliwkami
na słono
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
na słono
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM
Komentarze

One response to “Sernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką”

  1. Izabela S. says:

    Też dziś byłam w Krośnie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.