Każdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym.
Przepis na ten niecodzienny sernik został przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik.
Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią się na podniebieniach niecodziennym, zaskakującym dla wielu smakiem! Tego życzę i Wam!
Składniki
spód
100 g herbatników
4 – 5 szt pierników “Kopernik”
50 g rozpuszczonego masła
masa
250 g tłustego twarogu
900 g twarogu z kubełka
150 g śmietany 36%
100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej)
4 łyżeczki żelatyny
5 – 6 łyżek mleka
150 g pierników “Katarzynek”
100 g posiekanych drobno pistacji
100 g chałwy waniliowej
2 marakuje
wierzch
posiekane pistacje / pokrojone pierniki / pokruszona chałwa
* do sernika wykorzystamy w sumie 2 paczki ulubionych pierników “Kopernik”
Wykonanie
- Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
- Pistacje siekamy na drobno. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy.
- Twaróg tłusty mielimy, łączymy razem z twarogiem z kubełka. Miksując, dodajemy śmietankę 36% oraz stopioną i przestudzoną czekoladę.
- Żelatynę podgrzewamy razem z mlekiem, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną cienkim strumyczkiem wlewmy do masy serowej, miksując ją na najniższych obrotach miksera. Masę serową dzielimy na 2 części.
- Z pokruszonych pierników zabieramy ok. 2 – 3 łyżki tej kruszonki i odstawiamy np. na spodku.
- Do pierwszej części masy twarogowej dodajemy pokruszone pierniki, delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.
- Do drugiej masy dodajemy pokruszona chałwę i posiekane drobno pistacje. Mieszamy.
- Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – pistacjową. Ponownie wyrównujemy wierzch.
- Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 6 -7 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża.
- Dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami oraz miąższem i ziarenkami marakui.
- Smacznego!
Sernik piernik z powyższego przepisu bierze udział w konkursie “PRZEPIS NA KOPERNIKA!”
Ojoj ale cudowny serniczek
Dziękuję! 🙂
O matko! Co to jest za cudo! 😀 Wygląda niesamowicie, aż szkoda kroić! 😀
Dziękuję! 🙂 🙂
Zapewniam,że po ukrojeniu także wygląda ładnie 🙂
Jak zawsze u Ciebie nietypowe połączenia sernikowe :)) I wyszło arcydzieło, które koniecznie trzeba spróbować 🙂
Tak pieknego sernika to ja w zyciu nie widzialam ! 🙂
\CUDO!
Ojej! Miło mi bardzo! Dziękuję 🙂
Przepięknie wygląda 🙂 Taki sernik to spełnienie moich sernikowych marzeń 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂
[…] Przepis na nagrodzony sernik z piernikami można znaleźć TUTAJ. […]
Prezentuje się lepiej niż z najlepszej cukierni 🙂