na słodko29.11.201259526
Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym
Smacznego
czytaj przepis
Robi się świątecznie. Nie ma co ukrywać. 
Sklepy  są pełne bożonarodzeniowych gadżetów: od śmiesznych  reniferów uchwyconych w biegu, poprzez oszronione choinki ozdobne, po cudaczne aniołki dyndające na złotych niciach…
Nie daję się temu wszystkiemu!
Owszem, przylepiam nos do szyby i oczy same mi się śmieją jak dziecku, ale stałam się już odporna na chwilową modę… Nie ulegam jej bezkrytycznie co roku.
Wiem oczywiście, że z chwilą, kiedy można będzie odliczać godziny do świąt, w oknie zakołysze się złota rustykalna gwiazda, a w kuchennej poświacie połyskiwać będą białe gwiazdki na złoto-czerwonych wstążkach, którym jestem wierna, odkąd przeprowadziłam się do własnego mieszkania.I tak jest dobrze!
Zamęczana jestem pytaniami o świąteczne pierniki…
Nie, nie robię ich.
Świąteczne menu w tym roku wygląda tak, że od moich bliskich napływają usilne, gorące prośby o wybrane wypieki, więc coś mi się wydaje, że nie będę miała zbyt wiele do gadania! 😉
I też będzie dobrze!
A na dziś  Pavlova, bardziej wiosenna niż świąteczna, którą polubiłam, dlatego stworzyłam jej nową wersję kremu. Winogronowego! 
dokładny przepis na bezy znajdziecie tu, zaś poniżej podaje recepturę na krem
Składniki:
  • 400g winogron
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z  cytryny
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Mascarpone miksuję z kremówką, dodaję miód i sok z cytryny. Wyciskam sok
z winogron, z ok.250g owoców, usuwam pestki, miąższ miksuję na gładką
masę i wraz z sokiem dodaję do mascarpone.Krem wstawiam do lodówki na
2-3h, aby dobrze stężał.
Bezowy blat przekładam kremem, przykrywam drugim. Dekoruję pozostałymi owocami i miętą.
Nikt nie narzekał! 😉

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami
na słono
Chleb graham
na słodko
Lemoniada cytrusowo – ziołowa
Komentarze

26 responses to “Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym”

  1. Magda says:

    Prawdziwe arcydzieło ! :)) Aż szkoda zjadać :))

  2. Marzena says:

    Renula, nie stresuj mnie…Kolejny mój demon:-( Twoja Pavlova to arcydzieło, zgadzam się z Magdą:-))

  3. Marzena says:

    Aa, zapomniałam dodać, że sama dziś uległam wystrojom świątecznym i kupiłam ozdobę na choinkę w formie kawałka torta:-)

  4. Marzenko, przy Twoich zdolnościach i zapale kulinarnym Pavlova wyjdzie jak trzeba, a nawet lepiej! Zachęcam! A co do ozdoby;), to będzie z pewnością niebanalna na Twojej choince! Dobrej nocy!

    • A co do bezy, to z mojego przepisu robiła ją totalnie zniechęcona i zdruzgotana wypiekiem bezowych wytworów Aga (http://wsezonie.blogspot.com/) i wyszła!
      Więc czas odpędzić demony!

    • Aga says:

      Potwierdzam całą sobą, przepisy Renulki są bezbłędne i nawet takiej bezowej niedorajdzie jak ja beza wyszła DOSKONAŁA!!! 😉

  5. Karmel says:

    pięknie!! i bardzo smakowicie:) jeszcze nie próbowałam zrobić takiego cuda sama, ale kto wie, może się w końcu odważę:)

  6. Ola says:

    ja też pierników nie robię i staram się nie poddawać zakupowemu szaleństwu, choć trudno się oprzeć:)
    życie & podróże
    gotowanie

  7. Marta says:

    tort przepiękny! aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam bezowego …
    a bez pierników szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie świąt 🙂

  8. Amber says:

    Cudna beza!
    Zapraszam się…

  9. Capacitier says:

    Muszę się przyznać, że jako owocoholiczka, najchętniej najpierw powyjadałabym te owoce z ciasta 😀

  10. Julia ♥ says:

    Prześliczny! takie połączenie to tylko na święta 😉
    A akurat myślałam o tym torciku… 🙂

  11. Kaś says:

    prezentuje się fenomenalnie!

  12. Kasia Cukier says:

    Renatko, nie mogę się napatrzeć na te Twoje wypieki 🙂 zjadłabym je oczami 🙂 zapisuję się u Ciebie na kurs pieczenia Pavlovej 😉 To moje postanowienie noworoczne 😉

  13. Aga says:

    Któż by narzekał?! Rajsko jak zwykle, jestem pełna podziwu dla wszystkich Twoich słodkości…a do Twojej bezy pałam miłością szczególną 😉

  14. Marzena says:

    Renula zdrówka życzę:-)! Ja nadal chora jestem, choć ostatnio leczę się miksturą i muszę przyznać, że bardzo pomaga. Może spróbujesz? Przez 3 dni wieczorem przed spaniem: pół szklanki whiskey, pół szklanki wrzątku, sok z połowy cytryny, łyżka miodu. Na mnie super podziałało:-) W końcu coś, trwa to ponad 4 tygodnie…

    • Ooo, o takiej miksturze nie słyszałam! jeśli mówisz, że działa, to dlaczego nie spróbować? 😉 dziękuję Ci!

  15. Ola says:

    wstyd się przyznać ale… nigdy nie robiłam

  16. Magda111 says:

    przepiękny torcik , musi smakować wyśmienicie;)

  17. You really make it appear so easy together with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I think I would by no means understand. It kind of feels too complex and extremely large for me. I am having a look ahead to your next publish, I will attempt to get the hang of it!

  18. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

  19. Sam Hodges says:

    It is not my first time to pay a visit this web page, i am browsing this site dailly and take fastidious information from here daily.

  20. Thanks for another informative web site. The place else may I am getting that type of information written in such an ideal manner? I’ve a undertaking that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

  21. Do you have any video of that? I’d care to find out some additional information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.