Ciężki, mazisty, pełen mocnych smaków. W spodzie sernika pierwsze skrzypce gra whisky, w masie królują śliwki, na wierzchu chrupią orzeszki. Można śmiało rzec, że to sernik jesienny. Zasmakujcie!
Od dziecka byłam zakochana w Trójmieście. Jako mała dziewczynka spędzałam tutaj prawie miesiąc wakacji. Potem na jakiś czas porzuciłam Pomorze na rzecz innych rejonów podróżniczych. Dopiero kilka lat temu odkryłam Trójmiasto na nowo. Gdy spodziewałam się dziecka, ostatnie wakacyjne chwile także spędziłam nad morzem i w jego dobroczynnym klimacie. Od tamtej pory co roku w jakiejś porze roku wracamy nad Bałtyk. I nieważna jest już nawet pogoda. Jeśli jest słoneczna, to idealnie, ale jeśli nie, to nie narzekamy. Bycie w tym pięknym miejscu jest niesamowitym doświadczeniem dla ciała i ducha!
Składniki
spód
150 g herbatników kakaowych
5 łyżek whisky
2 łyżeczki oleju
masa serowa
900 g twarogu półtłustego
150 g stopionej czekolady 70% kakao
3 duże jajka
150 g śmietanki kremówki
100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky)
1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru
wierzch – polewa czekoladowa
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
2 kopiate łyżeczki kakao
orzeszki ziemne
Wykonanie
- Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky.
- Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Łączymy z whisky i olejem. Masą herbatnikową wykładamy tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce.
- Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Zmielony dwukrotnie twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy.
- Nastepnie dodajemy po całym jajku i nadal miksujemy.
- Teraz czas na dodanie czekolady. Ponownie miksujemy, jednak na wolniejszych obrotach.
- Na sam koniec dodajemy śmietankę.
- Śliwki odcedzamy z alkoholu i przekładamy do masy. Masy ze śliwkami już nie miksujemy tylko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i w tej temperaturze pieczemy przez ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 160 C i w niej dopiekamy sernik jeszcze przez 45 – 55 min.
- Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
- Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao.
- Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową.
- Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.
- Smacznego!
Leave a Reply