na słodko29.05.20188670
Lemoniada cytrusowo – ziołowa
Smacznego
czytaj przepis

Temperatury tej wiosny są prawie letnie, więc nic dziwnego, że szukamy ochłody. W ostatnich latach, co można zaobserwować po kartach restauracyjnych i kawiarnianych menu, prawdziwą furorę zrobiły lemoniady. Ja najchętniej wybieram te na bazie naturalnych składników, bez dodatków syropów czy sztucznych soków. Najczęściej, gdy lemoniadę przygotowuję w domu, a w gorące dni robię ją zawsze, wybieram cytrusy i miętę. Dzisiejszą propozycję wzbogaciłam o coś jeszcze – rozmaryn, który swoim charakterystycznym zapachem nadaje ciekawy posmak lemoniadzie. 

Składniki ( na dzbanek)

3-4 plastry świeżego grejpfruta

3 plastry cytryny

3 gałązki świeżego rozmarynu

garść listków mięty

1 łyżka brązowego cukru

1- 1,5 litra lekko gazowanej wody mineralnej

Wykonanie

  1. Cytrusy dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy je do dzbanka.
  2. Razem z owocami w dzbanku umieszczamy gałązki rozmarynu i miety.
  3. Całość zasypujemy brązowym cukrem.
  4. Zalewamy wodą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
  5. Lemoniadę schładzamy w lodówce.
  6. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik banoffee z musem ananasowym i białą czekoladą
serniki pieczone
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka…
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.