serniki na zimno12.06.201810991
Sernik tiramisu bez pieczenia
Smacznego
czytaj przepis

Gdzie ten czerwiec pędzi? Dopiero się zaczynał, a tu już jego połowa… Ostatnie dni są dla mnie niezwykle intensywne. Pracuję, ciągle gdzieś jestem, czasem coś załatwiam w biegu, piekę spore ilości serników “na wynos”, spotykam się z czytelnikami, fotografuję, ale… nie czytam. Tak mało mam wolnego czasu, aby poświęcić go książkom. Jedynie w ostatnią niedzielę udało mi się w ramach relaksu spędzić kilka godzin na błogim wypoczynku w leżaku i właśnie z książką. Zaczytuję się w pozycji o kawie Iki Graboń, która w cudowny sposób pisze o moim ulubionym napoju… 

Czy Wasza wiosna też tak pędzi do lata? W odpowiedzi na Wasze prośby zamieszczam przepis na sernik tiramisu bez pieczenia. Niech smacznie zacznie się Wam letni czas!

Renata

Składniki 

800 g twarogu z kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku)

200 g mascarpone

1 maly kubeczek śmietanki 36%

1 szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania )

2 żółtka

4,5 łyżeczki żelatyny

2 opakowania biszkoptów dużych

1 opakowanie kakaowych herbarników (150g)

3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy

5 łyżek likieru amaretto

1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker)

kakao

Wykonanie

  1. Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. 
  2. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma łyżeczkami mocnej kawy. Wylepiamy dno. Można także połączyć ciasteczka ze stopionym masłem (1 łyżką). Tortownicę umieszczamy w lodówce.
  3. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników.
  4. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno.
  5. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając. Nie wolno dodać do masy ciepłej żelatyny!
  6. Schłodzoną żelatynę wlewamy powoli do masy serowej, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę dzielimy na 2 części.
  7. Brzegi tortownicy wykładamy biszkoptami, które wcześniej ścinamy o 1/3. Biszkopty lekko dociskamy, aby trzymały się masy ciasteczkowej.
  8. Do tortownicy przekładamy pierwszą cześć masy, wyrównujemy.
  9. Biszkopty moczymy w kawie i układamy równo na masie. Moczonymi biszkoptami wypełniamy każdą wolna przestrzeń. Całość posypujemy obficie kakao. 
  10. Teraz pora na drugą część masy serowej. Delikatnie przenosimy na warstwę kakao, tak, aby nie unieść kakaowego pyłu. Wyrównujemy dokładnie.
  11. Sernik umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  12. Przed podaniem cały wierzch sernika posypujemy kakao.
  13. Smacznego!

Sernik w przekroju wygląda tak 🙂

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa z zielonego groszku i rukoli
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
na słodko
Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
Komentarze

One response to “Sernik tiramisu bez pieczenia”

  1. Boski, będę robić, ale bez likieru – bo dzieci mi nie darują, jeśli nie będą mogły zjeść;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.