Gdzie ten czerwiec pędzi? Dopiero się zaczynał, a tu już jego połowa… Ostatnie dni są dla mnie niezwykle intensywne. Pracuję, ciągle gdzieś jestem, czasem coś załatwiam w biegu, piekę spore ilości serników “na wynos”, spotykam się z czytelnikami, fotografuję, ale… nie czytam. Tak mało mam wolnego czasu, aby poświęcić go książkom. Jedynie w ostatnią niedzielę udało mi się w ramach relaksu spędzić kilka godzin na błogim wypoczynku w leżaku i właśnie z książką. Zaczytuję się w pozycji o kawie Iki Graboń, która w cudowny sposób pisze o moim ulubionym napoju…
Czy Wasza wiosna też tak pędzi do lata? W odpowiedzi na Wasze prośby zamieszczam przepis na sernik tiramisu bez pieczenia. Niech smacznie zacznie się Wam letni czas!
Renata
Składniki
800 g twarogu z kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku)
200 g mascarpone
1 maly kubeczek śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania )
2 żółtka
4,5 łyżeczki żelatyny
2 opakowania biszkoptów dużych
1 opakowanie kakaowych herbarników (150g)
3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
5 łyżek likieru amaretto
1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker)
kakao
Wykonanie
- Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek.
- Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma łyżeczkami mocnej kawy. Wylepiamy dno. Można także połączyć ciasteczka ze stopionym masłem (1 łyżką). Tortownicę umieszczamy w lodówce.
- Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników.
- Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno.
- Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając. Nie wolno dodać do masy ciepłej żelatyny!
- Schłodzoną żelatynę wlewamy powoli do masy serowej, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę dzielimy na 2 części.
- Brzegi tortownicy wykładamy biszkoptami, które wcześniej ścinamy o 1/3. Biszkopty lekko dociskamy, aby trzymały się masy ciasteczkowej.
- Do tortownicy przekładamy pierwszą cześć masy, wyrównujemy.
- Biszkopty moczymy w kawie i układamy równo na masie. Moczonymi biszkoptami wypełniamy każdą wolna przestrzeń. Całość posypujemy obficie kakao.
- Teraz pora na drugą część masy serowej. Delikatnie przenosimy na warstwę kakao, tak, aby nie unieść kakaowego pyłu. Wyrównujemy dokładnie.
- Sernik umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Przed podaniem cały wierzch sernika posypujemy kakao.
- Smacznego!
Sernik w przekroju wygląda tak 🙂
Boski, będę robić, ale bez likieru – bo dzieci mi nie darują, jeśli nie będą mogły zjeść;-)