Dziś moja propozycja dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Przepis wymyśliłam na potrzeby zamówienia. Spód jest na bazie nerkowców, migdałów i daktyli. Masę serową skomponowałam z twarogiem bez laktozy i kaszą jaglaną, z dodatkiem kwaskowatego limoncello, skórki z cytryny, wanilii. Aby nadać aromat dolnej warstwie użyłam daktyli moczonych w wódce, kawy, migdałów i nerkowców. Z informacji zwrotnej od klientki wiem, że sernik spełnił oczekiwania i smakował wszystkim. Więc tym samym z powodzeniem dzielę się z Wami przepisem, a że często jestem pytana o wypieki w formie bezglutenowej czy bez laktozy, to widać, że potrzeba na takie warianty jest.
Teraz możecie korzystać z mojego przepisu bez obaw o dobre samopoczucie i komfort po deserze.
Co Ci będzie potrzebne?
Składniki
spód
60 g orzechów włoskich
60 g nerkowców
1 łyżeczka wiórków kokosowych
8-9 daktyli namoczonych w wodzie z 20 ml wódki
masa serowa
1 kg twarogu półtłustego bez laktozy
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki cukru kokosowego
4 łyżki miodu
3 małe jajka (dodałam ekologiczne)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
20 ml limoncello
skórka otarta z 1/3 cytryny
kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy)
wierzch
kilka łyżek karmelu
nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik
Bez Laktozy!
Żona będzie zadowolona 🙂 Będzie mieć niespodziankę w weekend 🙂
jak wyjdzie ;D
Co by miał nie wyjść?! 😉
Jak najbardziej polecam!
Bo mi się czasem zdarza w kuchni dowalić babola 🙂 Zakalca np 😉
Ale to wyszło 🙂
Superowo! 🙂