Luty. Poniedziałek. Za oknem zimno i śnieżnie. Ale co tam! W mojej kuchni pachnie nieziemsko. Siedzimy przy kawie i cappuccino, co chwilę zerkając, czy tarta w piekarniku nie jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny!
Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory.
Składniki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4-5 garści świeżych liści szpinaku
10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie
10 sztuk pomidorków koktajlowych
150-200g śmietany 18%
150g startego sera
1 jajko
sól, pieprz, oregano, tymianek, gałka uszkatołowa
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa nie była mdła. Masę wylewamy na wierzch tarty, dekorujemy połowkami pomidorków koktajlowych. Wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 45-50min. Podajemy na liściach rukoli lub świeżego szpinaku.
Pyszne danie!!!