zapiekanki25.02.2021120461
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
Smacznego
czytaj przepis


Luty. Poniedziałek. Za oknem zimno i śnieżnie. Ale co tam! W mojej kuchni pachnie nieziemsko. Siedzimy przy kawie i cappuccino, co chwilę zerkając, czy tarta w piekarniku nie jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny!

Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory.

Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

4-5 garści świeżych liści szpinaku

10-12 sztuk suszonych pomidorow w zalewie

10 sztuk pomidorków koktajlowych

150-200g śmietany 18%

150g startego sera

1 jajko

l, pieprz, oregano, tymianek, gałka uszkatołowa

Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa nie była mdła. Masę wylewamy na wierzch tarty, dekorujemy połowkami pomidorków koktajlowych. Wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 45-50min. Podajemy na liściach rukoli lub świeżego szpinaku.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 3 – mus ananasowy z mango
kulinarne podróże
Istryjskie smaki i inspiracje
na słono
Tarta z łososiem, kozim serem i papryką
Komentarze

One response to “Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami”

  1. Elizabeth says:

    Pyszne danie!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.