Imieninowo.
I jak miło! Tyle dobrych, ciepłych słów.
Białe kwiaty w białym wazonie i te drobne, piękne drobiazgi.
Jeszcze w sobotę słyszałam w słuchawce pytanie koleżanki: Upieczesz sernik?
Pewnie!
W drewnianym zieleniaku zamówiłam kawałek dyni.
Dlaczego nie sernik?
Tym razem dyniowo-imbirowy!
Podejrzany
tu, a zmodyfikowany oczywiście przeze mnie.
Niesamowicie kremowy, lekki, oryginalny w smaku.
Po prostu pyszny!
Szukam książki z przepisami tylko na serniki.
Przekopuję internet, półki w księgarniach świecą pustkami z sernikową tematyką.
Słyszę: Sama napisz taką książkę…
Wszystko przede mną…
Składniki:
- 750g twarogu
- 250g serka mascarpone
- 250g musu z dyni (ugotowanej, zmiksowanej i odcedzonej)
- 150g cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1 budyń o smaku toffi
- 2 łyżki masy krówkowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- 150g biszkoptów
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masy krówkowej + migdały (do dekoracji)
Wykonanie:
spód:
Biszkopty rozdrabniam, mieszam z cukrem, kakao, zarodkami i olejem. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłemtortownicy i podpiekam 10min. w 180C.
masa:
Twaróg miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, budyniem, kremówką. Dodaje po jednym jajku, następnie masę krówkową i pod sam koniec mus z dyni.
Masę przekładam na podpieczony spód i pieke w 170C przez 1h15min.
wierzch:
2 łyżki masy krówkowej podgrzewam z łyżką mleka, dekoruję wierzch wystudzonego sernika, posypuje uprażonymi płatkami migdałowymi
Najlepszego kochana! Sernik pychota!
Veronico, dziękuję! 😉
Wszystkie najpiękniejszego! A sernik wygląda przepysznie, własnie myślałam nad dyniowym na weekend. 🙂
Za świetne przepisy mianuję Twoj blo do Leibster Award.Pozdrawiam.
http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html
Kochana, miałaś imieniny, w takim razie wszystkiego, co najlepsze! 🙂
Sernik prezentuje się wyśmienicie! Skusiłabym się na kawałek .. 🙂
wszystkiego najlepszego z okazji imienin! 😉
a sernik musi być pyszny… 🙂
wszystkiego najlepszego!
a ja mam książkę o sernikach, wydawnictwo Poradnika Domowego, bardzo fajna sprawa:)
życie & podróże
gotowanie
Wszystkiego najlepszego 🙂
Nominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Spóźnione życzenia imieninowe przyjmij proszę! A sernik jak zwykle pychotka:-)
ach cudowny! u mnie też się szykuje jakiś dyniowy 🙂
najlepszego!
Spóźnione życzenia i serdeczności :). Sernik przepiękny a na książkę piszę się z dedykacją ;).
pisz koniecznie!
Kochana to ode mnie spóźnione życzenia imieninowe! Ale u Ciebie pysznie! Zazdroszczę takiego ciacha:)
Reniu,
ja też wpadam ze spóźnionymi życzeniami- spełnienia i szczęścia!
Sernik idealny na taką okazję i porę roku.
Wszystkiego najlepszego 🙂
Sernik wyszedł Ci wspaniały 🙂
Ja mam "Najlepsze serniki świata" – całkiem przyzwoita pozycja 🙂 A tak… To gazetki, bo są takie tematycznie wydawane 🙂
Dziękuję wszystkim za życzenia i miłe słowa!
Renatko ten pyszny sernik upiekłam … teraz czeeekaamm czekam aż wystygnie ale w domu pachnie tak że najchętniej wszyscy już by się do niego dobrali. Już w trakcie robienia tak mi pachniało że musiałam ciągle buzię wycierać bo się śliniłam he hehe. Mam tylko dwa pytania czym zastąpić esencję waniliową i zarodki pszenne następnym razem bo potrzebuję zrobić dla dziecka bezglutenowego?Czekam na odpowiedź i na mój kawałek sernika.dzięki za pyszny przepis pozdrawiam
Katerino!
Niezwykle mi miło, że wypróbowałaś mój przepis.
Wiem, jak on pachnie, wiem 🙂
Już spieszę z odpowiedzią na Twoje pytania.
Wydaje mi się, że esencję można zastapić, jeśli chodzi o naturalny aromat, ziarenkami z 1/2 laski wanilii, zaś zarodków tak wprost zastapić się nie da, ale możesz wypróbować dodatek płatków kukurydzianych, takich, które przygotowuje sie dla dzieci. Z powodzeniem mogą sie sprawdzić lub po prostu zarodki pominąć w przepisie 🙂
Będę ciekawa, czy sernik będzie Ci smakował, więc jeśli możesz, podziel się ze mną swoimi wrażeniami 😉
Pozdrawiam i zapraszam! 🙂
Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!
This is a topic that is near to my heart… Thank you! Where are your contact details though?
Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.
Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do youu have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks