na słodko29.11.201259526
Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym
Smacznego
czytaj przepis
Robi się świątecznie. Nie ma co ukrywać. 
Sklepy  są pełne bożonarodzeniowych gadżetów: od śmiesznych  reniferów uchwyconych w biegu, poprzez oszronione choinki ozdobne, po cudaczne aniołki dyndające na złotych niciach…
Nie daję się temu wszystkiemu!
Owszem, przylepiam nos do szyby i oczy same mi się śmieją jak dziecku, ale stałam się już odporna na chwilową modę… Nie ulegam jej bezkrytycznie co roku.
Wiem oczywiście, że z chwilą, kiedy można będzie odliczać godziny do świąt, w oknie zakołysze się złota rustykalna gwiazda, a w kuchennej poświacie połyskiwać będą białe gwiazdki na złoto-czerwonych wstążkach, którym jestem wierna, odkąd przeprowadziłam się do własnego mieszkania.I tak jest dobrze!
Zamęczana jestem pytaniami o świąteczne pierniki…
Nie, nie robię ich.
Świąteczne menu w tym roku wygląda tak, że od moich bliskich napływają usilne, gorące prośby o wybrane wypieki, więc coś mi się wydaje, że nie będę miała zbyt wiele do gadania! 😉
I też będzie dobrze!
A na dziś  Pavlova, bardziej wiosenna niż świąteczna, którą polubiłam, dlatego stworzyłam jej nową wersję kremu. Winogronowego! 
dokładny przepis na bezy znajdziecie tu, zaś poniżej podaje recepturę na krem
Składniki:
  • 400g winogron
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z  cytryny
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Mascarpone miksuję z kremówką, dodaję miód i sok z cytryny. Wyciskam sok
z winogron, z ok.250g owoców, usuwam pestki, miąższ miksuję na gładką
masę i wraz z sokiem dodaję do mascarpone.Krem wstawiam do lodówki na
2-3h, aby dobrze stężał.
Bezowy blat przekładam kremem, przykrywam drugim. Dekoruję pozostałymi owocami i miętą.
Nikt nie narzekał! 😉

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tarta limonkowa
zupy
Kapuśniak na wędzonce
na słodko
Drożdżowe babeczki pistacjowe
Komentarze

26 responses to “Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym”

  1. Magda says:

    Prawdziwe arcydzieło ! :)) Aż szkoda zjadać :))

  2. Marzena says:

    Renula, nie stresuj mnie…Kolejny mój demon:-( Twoja Pavlova to arcydzieło, zgadzam się z Magdą:-))

  3. Marzena says:

    Aa, zapomniałam dodać, że sama dziś uległam wystrojom świątecznym i kupiłam ozdobę na choinkę w formie kawałka torta:-)

  4. Marzenko, przy Twoich zdolnościach i zapale kulinarnym Pavlova wyjdzie jak trzeba, a nawet lepiej! Zachęcam! A co do ozdoby;), to będzie z pewnością niebanalna na Twojej choince! Dobrej nocy!

    • A co do bezy, to z mojego przepisu robiła ją totalnie zniechęcona i zdruzgotana wypiekiem bezowych wytworów Aga (http://wsezonie.blogspot.com/) i wyszła!
      Więc czas odpędzić demony!

    • Aga says:

      Potwierdzam całą sobą, przepisy Renulki są bezbłędne i nawet takiej bezowej niedorajdzie jak ja beza wyszła DOSKONAŁA!!! 😉

  5. Karmel says:

    pięknie!! i bardzo smakowicie:) jeszcze nie próbowałam zrobić takiego cuda sama, ale kto wie, może się w końcu odważę:)

  6. Ola says:

    ja też pierników nie robię i staram się nie poddawać zakupowemu szaleństwu, choć trudno się oprzeć:)
    życie & podróże
    gotowanie

  7. Marta says:

    tort przepiękny! aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam bezowego …
    a bez pierników szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie świąt 🙂

  8. Amber says:

    Cudna beza!
    Zapraszam się…

  9. Capacitier says:

    Muszę się przyznać, że jako owocoholiczka, najchętniej najpierw powyjadałabym te owoce z ciasta 😀

  10. Julia ♥ says:

    Prześliczny! takie połączenie to tylko na święta 😉
    A akurat myślałam o tym torciku… 🙂

  11. Kaś says:

    prezentuje się fenomenalnie!

  12. Kasia Cukier says:

    Renatko, nie mogę się napatrzeć na te Twoje wypieki 🙂 zjadłabym je oczami 🙂 zapisuję się u Ciebie na kurs pieczenia Pavlovej 😉 To moje postanowienie noworoczne 😉

  13. Aga says:

    Któż by narzekał?! Rajsko jak zwykle, jestem pełna podziwu dla wszystkich Twoich słodkości…a do Twojej bezy pałam miłością szczególną 😉

  14. Marzena says:

    Renula zdrówka życzę:-)! Ja nadal chora jestem, choć ostatnio leczę się miksturą i muszę przyznać, że bardzo pomaga. Może spróbujesz? Przez 3 dni wieczorem przed spaniem: pół szklanki whiskey, pół szklanki wrzątku, sok z połowy cytryny, łyżka miodu. Na mnie super podziałało:-) W końcu coś, trwa to ponad 4 tygodnie…

    • Ooo, o takiej miksturze nie słyszałam! jeśli mówisz, że działa, to dlaczego nie spróbować? 😉 dziękuję Ci!

  15. Ola says:

    wstyd się przyznać ale… nigdy nie robiłam

  16. Magda111 says:

    przepiękny torcik , musi smakować wyśmienicie;)

  17. You really make it appear so easy together with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I think I would by no means understand. It kind of feels too complex and extremely large for me. I am having a look ahead to your next publish, I will attempt to get the hang of it!

  18. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

  19. Sam Hodges says:

    It is not my first time to pay a visit this web page, i am browsing this site dailly and take fastidious information from here daily.

  20. Thanks for another informative web site. The place else may I am getting that type of information written in such an ideal manner? I’ve a undertaking that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

  21. Do you have any video of that? I’d care to find out some additional information.

Leave a Reply to Kaś Cancel reply

Your email address will not be published.