zapiekanki27.05.201498011
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo smaczna i szybka propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!

 

 

Składniki:
2/3 opakowania ciasta francuskiego
3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości
3 pieczarki
4 plastry kiełbasy salami
4 plastry sera żółtego
150g zielonych szparagów
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki śmietanki 30%
czosnek granulowany
tymianek
papryka słodka mielona
oregano
sól, pieprz
1/2 pomidora
Wykonanie:
Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą,
pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać.
Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry sera i salami. Tę warstwę można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane w lekko
osolonej wodzie. Ułożyć szparagi, naprzemiennie, raz trzonkiem do góry, a
raz główką. Na szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować
dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano. Piec w 190C przez 30-40minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tartaletki z kajmakiem i truskawkami
inne
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem”
na słodko
Tarta ze śliwkami
Komentarze

11 responses to “Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami”

  1. Mniam, mniam… to moje smaki. Napakowałaś same wspaniałe nadzienie do tej zapiekanki. I jeszcze tak pięknie wygląda 🙂

  2. Karmel says:

    ojej, ale smakowita!!!

  3. Ivka says:

    Moje smaki- uwielbiam!

  4. Kasia says:

    Wygląda wspaniale, bardzo lubię takie dania 🙂

  5. Back Taste says:

    No i teraz idę do kuchni i będę robić kolacje, a wszystko przez Ciebie ;p

    Pozdrawiam:)
    Di

  6. Marzena says:

    Wszystko to co lubię, pycha:-)

  7. Marcela says:

    ja Cię! jaka ładna i staranna! pycha!

  8. candy says:

    Bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym z chęcią kawałek 🙂 też robiłam w tym sezonie tartę ze szparagami, ale nieco inną niż Twoja 😉

  9. zjadłabym, bo smacznie wygląda :)pozdrawiam .

  10. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Thanks a lot!

Leave a Reply to Krystyna Boner Cancel reply

Your email address will not be published.