Ten sernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie.
Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją
świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i
makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że
jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód
już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej
pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację.
Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas!
Składniki:(na małą tortownicę 18cm)
spód:
500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników
masa
600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka
wierzch:
2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki
Wykonanie:
spód: mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na “piasek”. Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.
masa: margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody ok. 3 szklanki i piec sernik przez 15minut w 180C, a następnie zmniejszyć temp. do 160C i piec w takiej temp. ok. 50 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w temp. 160C będzie dłuższy o ok.20-30 minut.
wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.
jakie piękne i apetyczne ciacho!
Dziękuję! Jest naprawdę pyszne 😉
ładne udekorowane!
Dziękuję!
Jaki on piękny! i jeszcze te gwiazdki;)
Nie chciałam przesadzić, ale gwiazdkom nie mogłam sie oprzeć! 😉
Wygląda naprawdę cudownie:)
Cieszę się!
Renia, czemu ja mam tak daleko do Ciebie 🙂 zjadłabym chyba cały ten sernik!
No ja też tego nie wiem 😉 Jak spotkam kuriera, to podam kilka kawałków! 😉
Doskonały!
Ach jakbym zjadła porcję…
Amber, częstuj się! A czy jest doskonały? Wśród moich serników mam jednego faworyta na doskonałego, ale ten jest niezwykle świąteczny! 😉
Sernik wygląda niesamowicie! Będzie na pewno wyśmienitym zakończeniem kolacji wigilijnej 😀
Faktycznie, nasze myśli krążyły popłynęły w podobnym kierunku 🙂 Sernik i makowiec – boskie połączenie 🙂
Ależ on smakowicie wygląda:)