serniki pieczone06.12.201455415
Sernik “makowa figa”
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie.
Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją
świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i
makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że
jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód
już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej
pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację.

Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas!

sernik-makowa-figa sernik-makowa-figa-2

Składniki:(na małą tortownicę 18cm)

spód:

500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników
masa

 600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka
wierzch:

2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki
Wykonanie:
spód: mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na “piasek”. Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.
masa: margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować.  Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody ok. 3 szklanki i piec sernik przez 15minut w 180C, a następnie zmniejszyć temp. do 160C i piec w takiej temp. ok. 50 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w temp. 160C będzie dłuższy o ok.20-30 minut.
wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie
serniki na zimno
Sernik tiramisu bez pieczenia
na słodko
Owsianka kokosowo – śliwkowa
Komentarze

15 responses to “Sernik “makowa figa””

  1. jakie piękne i apetyczne ciacho!

  2. Ola says:

    ładne udekorowane!

  3. Olga Pi says:

    Jaki on piękny! i jeszcze te gwiazdki;)

  4. Elexis says:

    Wygląda naprawdę cudownie:)

  5. Karmel says:

    Renia, czemu ja mam tak daleko do Ciebie 🙂 zjadłabym chyba cały ten sernik!

  6. Amber says:

    Doskonały!
    Ach jakbym zjadła porcję…

    • Amber, częstuj się! A czy jest doskonały? Wśród moich serników mam jednego faworyta na doskonałego, ale ten jest niezwykle świąteczny! 😉

  7. Sernik wygląda niesamowicie! Będzie na pewno wyśmienitym zakończeniem kolacji wigilijnej 😀

  8. Ivka says:

    Faktycznie, nasze myśli krążyły popłynęły w podobnym kierunku 🙂 Sernik i makowiec – boskie połączenie 🙂

  9. Ależ on smakowicie wygląda:)

Leave a Reply to Karmel Cancel reply

Your email address will not be published.