Ten mój autorski przepis na prezentowany sernik powstał pewnego zimnego, listopadowego dnia, kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ tak! Posłodzę go bakaliami! A najlepiej aromatyzowanymi w soku z pomarańczy.
Do domu mojej mamy wpadłam jak burza. W mojej głowie już kroił się pomysł na nowy smak sernika.
Rozebrałam z płaszczyka moją zaczerwienioną na buźce córuchnę, przekazałam babci pod chwilową opiekę, a sama na jednej nodze skoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat za dwa dni miałam małą imprezę domową, więc akurat sernik zyska na smaku i goście zasmakują.
Kiedy buszowałam w cukierniczej szafce mojej mamy w poszukiwaniu kakao, natknęłam się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy spód mojego ciasta zalkoholizuję tym właśnie trunkiem. Nie do końca zdawałam sobie sprawę, jaki osiągnę efekt, ale na tym polega właśnie tworzenie przepisów i eksperymentowanie z nimi.
Opłacało się!
Sernik smakuje pysznie i z powodzeniem może uświetnić świąteczny lub urodzinowy stół!
Mój przepis na sernik daktylowy został wyróżniony w świątecznym konkursie z delikatesami Intermarche.
Składniki:
spód
60g orzechów włoskich
10g orzechów nerkowca
150g herbatników
6 łyżek whisky
1 łyżka oleju
na sernik
200g daktyli suszonych
1 pomarańcza
1 cytryna
70g rodzynek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1kg twarogu półtłustego
5 jajek
1 łyżka kaszy manny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 marakuje
na polewę
2 łyżki masła
4 łyżeczki kakao
3 łyżeczki cukru pudru
50ml mleka
dodatkowo
orzechy, daktyle i zielony cukier do dekoracji
Wykonanie:
Daktyle moczyć przez noc w
wodzie z dodatkiem kilku kropel whiskey.
spód: herbatniki rozdrobnić
w blenderze razem z orzechami włoskimi, dodać olej i whiskey, wymieszać. Taką ciasteczkową
masą wylepić spód tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec
przez 10min w 180C.
masa: twaróg zmielić, przełożyć
do dużego naczynia, zmiksować, dodawać po jajku i miksować.Zetrzeć skórkę z
cytryny i pomarańczy, dodać do masy. Daktyle
odsączyć z zalewy, rozdrobnić w blenderze razem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Przełożyć do masy serowej,
zmiksować. Dodać cukier z wanilią, cynamon, kaszę mannę, ziarenka i sok z
marakui i rodzynki (wcześniej namoczone). Delikatnie wymieszać masę. Przełożyć
na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, następnie 60-65minut w
160C. Studzić w otwartym piekarniku.
polewa: w garnuszku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao.
Mieszać do powstania gładkiej polewy. Polewą udekorować sernik, dodać orzechy
włoskie, laskowe i nerkowca. Na sam koniec posypać zielonym cukrem.
Czy u Was też już coraz świąteczniej?
Wystrzałowy sernik i piękne dekoracje świąteczne 🙂
Dziękuję!
prezentuje się obłędnie!!
I smakuje dobrze!
Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie inne serniki.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję! 😉 Zaglądnę na pewno 😉
Kochana, ale jesteś kusicielką słodkosći:):):) Sernik wygląda REWELACYJNIE:):):)
I te apetyczne zdjecia…MNIAM po prostu:)
Piękna aranżacja okienna:) u Mnie już klimat świat na 100%:):):)
uściski cieplutkie moja droga
Bardzo skromnie dekoruję mieszkanie w tym roku 😉 Nie umywa sie do Twoich klimatów 😉 Dziękuję za miłe słowa! 😉
Naprawdę obłędny!
🙂
Z pewnością jest pyszny, bo wygląda rewelacyjnie 🙂
Starałam się, jak mogłam 😉
Po taki sernik wyciągam rękę z zamkniętymi oczami. Pysznie wygląda. Fantastyczny przepis i zasługuje na miano "sernika świątecznego" :))
Bierze udział w jeszcze jednym konkursie, więc może mu świąteczne szczęście dopisze! 😉
Ach Ty sernikowa pani:-) Jak zwykle doskonały:-)!
🙂
nasza królowa serników:)
wygląda naprawdę świątecznie!
Taki miał uzyskać wygląd! 😉
sernik zachwycający 🙂 Cudne dekoracje 🙂
Bardzo dziękuję! 😉 To pamiątki z babcinego domu 😉
Wygląda bardzoa apetycznie!!
I taki jest! 😉
Obłędnie wygląda!!! Gwiazda świątecznego stołu, bez wątpienia 🙂
Dzięki! 😉
Ciekawa propozycja!:-)
Dodatek alkoholu — TAK! Wspaniale pewnie smakuje:)
Bardzo lubię serniki 😉
Wspaniały przepis.
Wesołych, wspaniałych Świąt ! 😉
Zasmakowałam niedawno w whisky 😉
Myślę, że taki sernik mógłby posłużyć jako lek na dobry sen! 😀
Wygląda przepięknie!!!
Gratuluję Reniu! :*
Aniu!
Dobra whisky jest pyszna!
Na dobry humor, na smak, na sen 🙂
A sernik ciekawie podkręca 😉
Uściski!
I have been reading out a few of your articles and i can claim pretty clever stuff. I will definitely bookmark your website.
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Hey! I just wish to give a huge thumbs up for the great data you have got right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon.