na słono07.05.2015256013
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami
Smacznego
czytaj przepis

 

Jest tu wszystko, co smaczne.
Zapiekane ziemniaki, ser, boczek, sadzone jajko i oczywiście hit wiosny – szparagi!
Danie bardzo proste, szybkie, a co ważne, sycące i takie inne niż dotychczas.
Warto spróbować!

 

 

 Składniki
pęczek szparagów
250-300g ugotowanych ziemniaków
100g boczku
kilka plastrów żółtego sera
2 jajka
2 łyżki oliwy
przyprawa do ziemniaków
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie: naczynie do zapiekania lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut w 180-200C, ostatnie 10min z termoobiegiem. Pod sam koniec zapiekania wyłożyć podsmażone na patelni jajka sadzone.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną
na słodko
Beziki kardamonowo-cynamonowe
na słono
Chleb żytni na zakwasie
Komentarze

13 responses to “Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami”

  1. Magda C. says:

    Mmm smakowicie wyglądają te szparagi 🙂

  2. Natalia K says:

    Renatko, na pewno zrobię szparagi według Twojego przepisu:) Przepysznie wyglądają:)
    uściski majowa):):)

  3. Kasia says:

    Jak u Ciebie wiosennie, pięknie i smakowicie! Rewelacyjnie zapowiada się to danie 🙂

  4. Stworzyłaś bardzo smaczne i oryginalne danie 🙂

  5. Olka says:

    Pyszniaste takie szparagi 🙂

  6. Anika says:

    Oj, takie danie to bym zjadła 🙂

  7. DżemDżus says:

    Już czas na szparagi, a w takiej wersji bardzo chetnie ich spróbuję. Pyszna propozycja 🙂

  8. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However just imagine if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could undeniably be one of the best in its field. Good blog!

  9. Alison Ogden says:

    Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

  10. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

  11. Faith Walsh says:

    Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part I care for such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

  12. Ryan Hill says:

    There is certainly a lot to find out about this topic. I love all the points you’ve made.

  13. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

Leave a Reply to Wanda Sanderson Cancel reply

Your email address will not be published.