Za kilka miesięcy ukaże się moja pierwsza książka. W najśmielszych snach nie podejrzewałabym nigdy, że będzie to książka z przepisami na moje serniki… Życie jest zaskakujące. A może to my zaskakujemy?
Czy pisanie jest latwe?
W czasie pracy nad swoją ksiażką o sernikach często słyszałam, że “mi to tak idzie szybko”… Co dla jednych było szybko, dla mnie stanowiło pewien etap w procesie. I wcale nie uważałam, że idzie mi tak łatwo i gładko, a wręcz przeciwnie. Jako umysł humanistyczny, czytanie i pisanie nie stanowi dla mnie wiekszego problemu. Kocham czytać, uwielbiam pisać. Książki są ze mną dosłownie wszędzie, pisać potrafię w każdym miejscu, na zawołanie. Jednak gdy zaczęłam pracę nad swoim osobistym projektem, wyhamowalam…Trzy razy zastanawialam się, jak ująć to, co bardzo chciałabym przekazać mojemu czytelnikowi. Każdy przepis tworzyłam powoli i dokładnie, a w przypadku gdy nie spełniał moich oczekiwań, starałam się udoskonalić go jak najlepiej. Całe serce włożyłam w pisanie osobistych rozdziałów, zawierających głównie wspomnienia z mojego dzieciństwa. Nie miałam zamiaru opisywać mojego całego życia za bycia dzieckiem, ale jedynie przywołać na kartkach książki tylko te obrazy z dziecięcych lat, które wywarły na mnie i moje teraźniejsze życie ogromny wpływ.
Kiedy skończyłam pisać całość, w rozmowie z Mężem napomknęłam, że chciałabym, aby ta książka została ładnie wydana, bo…to moja pierwsza i jedyna, bo pewnie ostatnia książka…Popatrzył wtedy na mnie i z całą powagą zapytał: “Poważnie? A ja myślałem, że ty dopiero zaczynasz. Przecież tobie to pisanie to tak szybko idzie…”
Składniki
spód
150g herbatników maślanych
4 łyżki zaparzonej herbaty earl grey
1 łyżka oleju
masa serowa
1kg twarogu półtłustego
2 łyżki serka mascarpone
5 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1,5 szklanki cukru pudru
solony karmel
1 szklanka cukru
100g dobrego masła
150g śmietanki kremowej
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Wykonanie
spód
1.Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Mieszamy z olejem i herbatą. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Spod podpiekamy w 180C przez 8-10 minut.
masa serowa
3. Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do misy miksera, łączymy z mascarpone i cukrem.
4. Dodajemy po jajku i miksujemy. Następnie dodajemy wanilię i sok z cytryny.
5. Ścieramy skórkę z cytryny i całość miksujemy na wolnych obrotach miksera.
6. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy najpierw w 200C przez 10-15 minut, a następnie w 150-160C przez 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
solony karmel
7. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do powstania masy karmelowej.
8. Lekko przestudzoną masą polewamy sernik.
9. Sernik chłodzimy w lodówce.
10. Smacznego!
Gratuluje książki, fantastyczna sprawa. A serniczek palce lizać
prezentuje się smakowicie 🙂
Istna rozpusta ! Ale wygląda obłędnie i byłoby mi ciężko się mu oprzeć 🙂
Prawda?
Nie ma się co opierać 😉
I happen to be writing to let you be aware of what a impressive discovery our daughter developed reading your webblog. She even learned such a lot of things, which include what it’s like to have a great giving mood to let others quite simply know precisely a variety of very confusing topics. You truly did more than our own expectations. Thanks for delivering the powerful, dependable, explanatory as well as easy tips on your topic to Gloria.
Aw, this is a really fantastic publish. Theoretically I’d like to compose like this likewise : having time period in addition to true energy to generate a beneficial post… nevertheless exactly what do My partner and i claim… I waste time a lot and do not seem to acquire something carried out.
Such concerns in Windows registry, which is actually a repository to keep details about the many pc plans, brings about Minecraft to crash frequently. Would parents than have to designate time spent in the bathroom. * Soon after you are happy with the value, you can locate out the stage of quality of the products.
I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!
Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.
How do I switch some blog posts from one of my blogs, onto a different blog. Both on Blogger?