na słodko23.11.2016323025
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2264

Jest nas cztery. Znamy sie od dawien dawna. Spotykamy się razem lub osobno. Według potrzeby, według możliwości. Dzielimy się radościami, smutkami, przeczytanymi książkami, przepisami na obiad czy sałatkę, wykradamy z zabieganej rzeczywistości czas tylko dla nas. Jeśli płaczemy, to razem. Jeśli się śmiejemy, to do rozpuku. Zawsze. Jeśli mamy problem, słuchamy się, wspieramy, jak możemy. Rozmawiamy o wszystkim. Począwszy od “co ty masz na głowie?”, po refleksyjne ” kiedyś to zrobię, zobac” Jesteśmy koleżankami, przyjaciółkami, matkami. Jesteśmy. Na całe szczęście!

 

dsc_2287

dsc_2254

Są śmieszne! Śmiesznie proste i śmiesznie szybko się je zjada. Wyglądają też śmiesznie. Są doskonałą przystawką przed daniem głównym lub przekąską na imprezie. Nazwałam je poduszeczkami, bo w trakcie pieczenia pęcznieją jak poduszki! Są bardzo smaczne, zarówno z wytrawnym nadzieniem, jak i słodkim. Dziś propozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników.

dsc_2268

 

dsc_2275

 

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie serka twarogowego

2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

1-2 łyżeczki cukru pudru

garść płatków migdałowych

rukola do dekoracji

Wykonanie

  1. Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi.
  2. Małym kieliszkiem lub nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
  4. Twaróg połączyć z cukrem i startymi orzechami.
  5. Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym.
  6. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek.
  7. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną.
  8. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa
kulinarne podróże
Marokańskie cappuccino
inne
Moja książka “Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach
Komentarze

25 responses to “Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami”

  1. Jedna z tych czterech says:

    Narobi takich poduszeczek i potem muszę zjeść przynajmniej połowę talerza,bo oprzeć się nie mogę. Po prostu się nie da 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tu się nie ma co opierać…;)

  2. Liliana says:

    Pyszne i do tego blyskawiczne 🙂 polecam

  3. Aga says:

    pewnie na jednej bym nie poprzestała 🙂

  4. Nie jadłam nigdy takich poduszeczek, ale chętnie bym spróbowała. 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Zachęcam do wypróbowania przepisu!
      Szybki i łatwy!

  5. mlodakk says:

    o jakie fajne, do tego takie wspaniałe nadzienie no to już mnie masz:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Warto spróbować! 🙂

  6. Megly says:

    Czy ktoś tu wspomniał o cieście francuskim? Matko jak ja uwielbiam takie smaki. Pyszności! Z serkiem twarogowym i orzechami włoskimi. Nie można było mi bardziej trafić w gust! Porywam taką “poduszeczkę” 🙂
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak, tak! Ciasto francuskie do takich poduszeczek sprawdza się idealnie 😉

  7. rabarbarowo says:

    Wspaniała przekąska! Chętnie bym zaserwowała gościom <3

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję!
      Zwłaszcza przy gościach sie sprawdza :0

  8. Marzena says:

    Mniam jak pysznie wyglądają 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Nie tak wyglądają, jak smakują! 🙂

  9. Bardzo fajny przepis – prosty, ale pełen aromatów 🙂 I zdjęcia ładne 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  10. Ruth Short says:

    Thanks for finally writing about >Chabot College <Loved it!

  11. Ruth Simpson says:

    I just like the helpful info you supply for your articles. I’ll bookmark your weblog and check again right here regularly. I am relatively certain I will be told plenty of new stuff right right here! Good luck for the following!

  12. Thanks for informative post. I am pleased sure this post has helped me save many hours of browsing other similar posts just to find what I was looking for. Just I want to say: Thank you!

  13. When combat scenes to arise, they’re usually the flashy and full of action scenes we the readers would expect. A few days of forest living shows us no way out until we suddenly are engaged in battle with gigantic, half-mechanical animals: a bull and a bear. In truth Objectivism preaches that everyone is the same, and anything you gain by your own effort is yours to keep.

  14. Lisa Hodges says:

    I always spent my half an hour to read this webpage’s articles daily along with a mug of coffee.

  15. Ava Walker says:

    I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  16. Anonymous says:

    Mieszkam za granicą i zastanawiam się jaki to jest serek twarogowy? Taki zwykły twaróg ? I czy trzeba go mielic?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Jeżeli chodzi o ten serek do poduszek to jest to taki serek bardziej kanapkowy, już zmielony, o gładkiej konsystencji. 🙂

  17. Sylwia says:

    Czy to zwykły twaróg ? Trzeba mieli ?

Leave a Reply to Renata Czelny - Kawa Cancel reply

Your email address will not be published.