na słodko10.04.20174844
Mazurek sernikowy z limonką i lawendowym miodem
Smacznego
czytaj przepis

Wielkanoc tuż tuż, więc i przygotowania, a przynajmniej zamysły na wielkanocne menu już w toku… W tym roku oprócz tradycyjnego, mojego ukochanego ponad wszystko sernika, nie zabraknie na naszym świątecznym stole mazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę.

Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta.

Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością. Ku mojej niepewności, wszystko wyszło smakowicie, zatem w tę Wielkanoc kolejny egzemplarz z pewnością zagości na naszym świątecznym stole!

Składniki

kruchy spód

160 g mąki pszennej tortowej

120 g zimnego masła

2 płaskie łyżki cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

masa serowa

300 g serka typu Philadelphia

150 g serka mascarpone

2 łyżki śmietanki 30%

1 limonka (sok i miąższ bez osłonki)

3 łyżki miodu lawendowego

1/3 szklanki cukru pudru

pokruszona beza

Wykonanie

1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy.

3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód lawendowy dodaje masie ciekawego, kwiatowego posmaku, dlatego polecam własnie ten typ miodu. Następnie wyciskamy do masy sok z całej limonki oraz dodajemy wydrążony miąższ z tego owocu. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut.

3. Schłodzoną masę przekładamy na kruchy spód, całość wyrównujemy podłużnym nożem, dekorujemy pokruszona bezą i dodatkami wg uznania.

4. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
restauracje
Letnia kolacja w Pesto Ristorante na krakowskim Kazimierzu
inne
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem”
na słono
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem
Komentarze

4 responses to “Mazurek sernikowy z limonką i lawendowym miodem”

  1. u Ciebie nie mogło być inaczej, mazurek musiał mieć coś z sernika 😀 ale prezentuje się smakowicie 🙂

  2. Jest cudny ! I naprawdę bardzo bardzo wiosenny 🙂 Limonka właśnie świetnie współgra w takich ciastach ! Nadaje taki cytrusowy, ale i egzotyczny posmak 🙂

  3. Kasia says:

    Jakiż on piękny, wiosenny! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, zaskoczenie gości murowane :))

  4. Magda says:

    Przepiękny mazurek, na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.