Ten sernik to kwintesencja wiosny i lata. Jest lekki, puszysty, o wspaniałym, orzeźwiającym smaku cytryny i limonki. Ma w sobie delikatna ricottę, a udekorowany bezą i owocami sprawia, że przez nasze podniebienie przebijają się cudowne walory smakowe.
Całkiem niedawno pewna grupa osób nazwała mnie “panią sernik”… W pierwszym momencie roześmiałam się szczerze, bo określenie zwyczajnie mnie rozbawiło! Ale po chwili zdałam sobie sprawę, że tak jest. Wymyśliłam sobie zapraszanie moich Czytelników do mojego Raju dla Podniebienia, który jest bardziej słodki niż słony, a słynie z – wiadomo – serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób 🙂
Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia!
Składniki
spód
200 g herbatników
2 łyzki oleju słonecznikowego
masa serowa
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
250 g serka ricotta
100 g śmietanki kremówki
5 jajek
1 i 1/2 szkl cukru pudru
sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
sok z 2 limonek i skórka z 1/2 limonki
kropla olejku pomarańczowego
kropla olejku śmietankowego
dekoracja
pokruszona beza, otarta skórka z limonki, maliny, borówki, plasterki cytryny i limonki
Wykonanie
- Herbatniki umieścić w blenderze. Rozdrobnić na “piasek”. Zmielone herbatniki przełożyć do naczynia, dodać olej, wymieszać.
- Masą herbatnikową wylepić dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę włożyć do lodówki na ok. 20 min.
- Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier i miksować na gładką masę, dodając po jajku.
- Następnie dodać ricottę, śmietankę, otartą skórkę cytrynową, olejki, sok z cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach.
- Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch.
- Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół.
- Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku.
- Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki.
- Schładzamy przez ok. 6h przed podaniem.
- Smacznego!
Reniu, znowu kusisz świetnym przepisem:-)
Kasiu,
warto troszke pokusić, bo serniczek z tych, co rozpływają się w ustach! 🙂
Mniam jakie pyszności 🙂 uwielbiam serniki a ten wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję Ci 🙂
Wygląda obłędnie kusząco:)
Miło mi 🙂
Serniki uwielbiam, a ten prezentuje się tak pysznie, że ciężko byłoby mu się oprzeć i skończyć jedzenie na jednym kawałeczku 🙂 Pyszności 🙂
Szkoda się opierać 🙂
Jeśli smakuje, to tylko raczyc podniebienie! 🙂
Kurczę, siedzę w pracy i znikąd ratunku… Mogę się tylko pogapić w ekran i przełknąć ślinkę 😉
Piękny serniczek, w sam raz na lato, o ile takie w ogóle będzie jeszcze 😉
Gdybym mogła, patera byłaby już z nim u Ciebie 🙂
Choć w zasadzie niedługo sama zaserwujesz sobie takie cuda, bo widzę, że krok po kroku dążysz do sernikowego ideału!
Brawo, Kasiu!
Piękne zdjęcia. Super sernik 🙂
Porywam kawałek.
Dziękuję! 🙂