Dziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie!
Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana na aromatycznym bulionie, jednak dla mnie zbyt ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami.
A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy?
Składniki
na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek)
4 cebule białe
2 cebule czerwone
garść tymianku
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
dodatkowo
grzaneczki z chleba/bułki
żółty tarty ser
(oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza)
Wykonanie
Leave a Reply