serniki pieczone06.12.201435115
Sernik „makowa figa”
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie.
Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją
świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i
makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że
jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód
już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej
pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację.

Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas!

sernik-makowa-figa sernik-makowa-figa-2

Składniki:(na małą tortownicę 18cm)

spód:

500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników
masa

 600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka
wierzch:

2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki
Wykonanie:
spód: mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na „piasek”. Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.
masa: margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować.  Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody ok. 3 szklanki i piec sernik przez 15minut w 180C, a następnie zmniejszyć temp. do 160C i piec w takiej temp. ok. 50 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w temp. 160C będzie dłuższy o ok.20-30 minut.
wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Panna cotta z pomarańczą i marakują
kulinarne podróże
Pałac Cieleśnica
na słodko
Bon AppéTEA
Komentarze

15 odpowiedzi na “Sernik „makowa figa””

  1. jakie piękne i apetyczne ciacho!

  2. Ola pisze:

    ładne udekorowane!

  3. Olga Pi pisze:

    Jaki on piękny! i jeszcze te gwiazdki;)

  4. Elexis pisze:

    Wygląda naprawdę cudownie:)

  5. Karmel pisze:

    Renia, czemu ja mam tak daleko do Ciebie 🙂 zjadłabym chyba cały ten sernik!

  6. Amber pisze:

    Doskonały!
    Ach jakbym zjadła porcję…

  7. Sernik wygląda niesamowicie! Będzie na pewno wyśmienitym zakończeniem kolacji wigilijnej 😀

  8. Ivka pisze:

    Faktycznie, nasze myśli krążyły popłynęły w podobnym kierunku 🙂 Sernik i makowiec – boskie połączenie 🙂

  9. Ależ on smakowicie wygląda:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.