serniki pieczone21.03.201517317
Sernik z musem ananasowo-mandarynkowym i pistacjami oraz limonkowym lukrem
Smacznego
czytaj przepis

 

Ten  przepis na wspaniały sernik powstał zaledwie w kilka chwil. Jak to w przypadku moich sernikowych receptur bywa…
Mandarynki na paterze mówiły: „Za dużo tu nas! Nikt nie ma na nas ochoty…!
Część ananasa w lodówce wydawała się wołać: „Nie, nie, nie! Nie chcę znowu wylądować w zimnym soku!”
A zatem – zapraszam was do sernika!
Z owoców przygotowałam mus, który wzbogacił masę serową. Zyskała ona owocowy aromat i smak.
Spód to mieszanina herbatników, kakao i zmielonych pistacji.
Uwaga! Jest pyszny!

 

Składniki: 
spód
1 opakowanie herbatników
3 łyżki kakao
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki zmielonych pistacji
masa serowa
800g twarogu półtłustego
4 łyżki śmietanki 36%
6 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka cukru pudru
mus owocowy
4 mandarynki pozbawione białych błonek
1/3 ananasa
lukier
sok z 1 limonki
2/3 szklanki cukru pudru
dodatkowo
pistacje do dekoracji
Wykonanie: spód: W blenerze rozdrobnić razem herbatniki i pistacje, przełożyć do naczynia. Ciasteczkową masę połączyć z kakao i masłem. Wylepić nią dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w 180C.
mus owocowy: mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawiając białych błonek/skórek. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Owoce umieścić w blenderze i zmiksować. Mus odsączyć z soku na sicie.
masa serowa: zmielony twaróg utrzeć z cukrem, dodawać po jajku. Następnie dodać esencję, śmietankę i owocowy mus. Krótko zmiksować na niskich obrotach.
Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, a następnie przez 1h15minut w 160C.
lukier: do kubeczka wycisnąć sok z limonki, dodać cukier, ucierać łyżeczką na gładką, białą masę
wierzch: wystudzony sernik polukrować oraz ozdobić posiekanymi drobno pistacjami
Schłodzony sernik smakuje najlepiej!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami
zapiekanki
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą
kulinarne podróże
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
Komentarze

17 odpowiedzi na “Sernik z musem ananasowo-mandarynkowym i pistacjami oraz limonkowym lukrem”

  1. gin pisze:

    Mmm, naprawdę pysznie wygląda, musiał smakować wyjątkowo 🙂

  2. Oj, jaki pysznie wygląda Twój sernik. Jestem sernikowym łasuchem, więc pozwól że odkroję porcję do porannej kawy… 🙂

  3. Asia W pisze:

    wygląda wspaniale 🙂 kochoam serniki, Twój bym z przyjemnością skosztowała 🙂

  4. Natalia K pisze:

    Cudownie wygląda… Zjadłabym kawałeczek, teraz tak do porannej kawki albo herbatki:)
    Pięknej wiosny kochana, miłej niedzieli!!!

  5. Karmel pisze:

    Ach jak ja bym zjadła chętnie ten sernik:) pysznie wygląda!

  6. Natalie pisze:

    Wooow! Jest przepiękny 🙂

  7. Uwielbiam serniki! Ten wygląda fantastycznie:-)

  8. Elegancki, wykwintny… Wspaniały 🙂

  9. Ola pisze:

    szkoda, że nie załapałam się na cząstkę:)

  10. Kasia pisze:

    Coś tak czuję, że jest boski :))

  11. Marzena pisze:

    Kolejny Twój sernik jak marzenie:-)

  12. Musi smakować obłędnie! Genialny pomysł z tym owocowym musem 🙂

  13. DżemDżus pisze:

    Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Mój ci on mój i tylko mój

  14. Wspaniale wygląda 🙂 uwielbiam serniki 🙂

  15. Melanie White pisze:

    For me, annoyance turned to disgust when a genealogy forum I created became inundated daily with spammers, including porn. You might want the valued services of an anti spam tool for a whole lot of factors. Set up a new email address that you use only for the purpose of providing registration information for your domain name.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.