na słono22.08.201636313
Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni
Smacznego
czytaj przepis

Uwielbiam karmić innych. Sprawia mi ogromną radość częstowanie innych, możliwość podzielenia się tym, co właśnie ugotowałam lub upiekłam. Przekonałam się wielokrotnie, że to zbliża ludzi. Wspólne rozmowy przy nakrytym, choćby najmniejszym stole, z dobrym, domowym jedzeniem, to wspaniałe chwile, a poczucie gości, że są dla nas ważni jest niczym ta wisienka na torcie. Też tak macie? A może wolicie być tymi karmionymi?

 

DSC_4092

 

W risotto rozsmakowałam się zaledwie kilka lat temu. Przyrządzam je, kiedy z jednej strony mam mało czasu na gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku. I wtedy wymyślam nowy typ risotto. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni. Dla koloru dorzuciłam czerwoną paprykę i zielony groszek. Takie letnie, prawda? Wyszło zaskakująco ciekawe w smaku.

 

DSC_4108

 

DSC_4113

 

Składniki (na 5 porcji)

150g świeżych kurek

1 cebula

1 czerwona papryka

1 szklanka zielonego groszku

3 kabanosy pepperoni

170-200g ryżu arborio

1 łyżeczka kolendry w proszku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta suszonej bazylii

szczypta suszonego tymianku

sól, pieprz (do smaku)

3/4 szklanki śmietanki kremówki

100g tartego parmezanu

świeża natka pietruszki

oliwa z oliwek

1-2 łyżeczki masła

Wykonanie

Na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzuć oczyszczone kurki i pokrojone drobno kabanosy, smaż kilka minut na dużym ogniu. Dodaj soli i pieprzu dla smaku. Odstaw.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp wcześniej przepłukany wodą i odsączony na sicie ryż arborio, smaż kilka minut, następnie podlej wodą i duś pod przykryciem przez 8-10 minut. Paprykę pokrój na małe kawałki, dorzuć do ryżu razem z groszkiem. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj kurki z kiełbaską, dopraw gałką, kolendrą, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę kremową oraz 2/3 ilości tartego parmezanu i delikatnie wymieszaj całość. Risotto podawaj posypane tartym parmezanem i posiekaną drobno świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.1
na słodko
Panna cotta z pomarańczą i marakują
na słono
Penne ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami
Komentarze

13 odpowiedzi na “Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni”

  1. Magda pisze:

    Fajny przepis, bardzo podoba mi się połączenie kurek z pikantną kiełbasą 🙂

  2. anika pisze:

    Wygląda pysznie a że3 risotto bardzo lubię, chętnie bym takiej wersji spróbowała! 🙂

  3. Uwielbiam risotto !! A ta wersja bardzo mi odpowiada – ta kiełbasa pepperoni musi być fenomenalna 🙂

  4. Futka pisze:

    Mniam, mniam, mniam! Wszystko co uwielbiam 😀 Kocham kurki i risotto, a do tego jeszcze groszek i kiełbaska – niebo dla podniebienia! 😀

  5. Amber pisze:

    Świetne połączenie kurek z wędliną!
    Poproszę…

  6. Ciekawy przepis, świetny pomysł na zastosowanie kurek. Blog bardzo mi się podoba, będę zaglądać 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  7. dżemdżus pisze:

    Risotto prima sort. 🙂

  8. Lauren Hart pisze:

    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already Cheers!

  9. Liam Marshall pisze:

    Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking, post is pleasant, thats why i have read it fully

  10. Matt Hill pisze:

    This website really has all of the information I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.