serniki pieczone08.03.20174057
Sernik pistacjowy
Smacznego
czytaj przepis

 

Kiedy piekłam swój pierwszy sernik, w życiu nie przypuszczałam, że wraz z wyjęciem go gotowego z piekarnika, rozpocznie się moja sernikowa przygoda! Zapytana w wywiadzie, czy pamiętam ten swój pierwszy sernik, bez żadnego problemu byłam w stanie przypomnieć sobie ten moment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci.

Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa.

Kiedy piekłam swój pierwszy sernik, w ogóle nie przypuszczałam, że to one będą głównymi bohaterami mojej książki, którą wkrótce zadebiutuję na rynku wydawniczym. Jestem przeszczęśliwa, że moja pasja do pieczenia słodkości zostawi po sobie ślad właśnie w takiej postaci!

Wam zostawiam sernik pistacjowy, który jest niezwykły pod względem smaku i konsystencji. Pistacjowo – migdałowy na podniebieniu, kremowy i lekko mazisty na łyżeczce! 

Spróbujcie!

dsc_1455 dsc_1465 dsc_1480

Składniki

pasta pistacjowa

150 g pistacji

30 g orzechów nerkowca

40 g cukru trzcinowego

½ łyżeczki olejku migdałowego

3 łyżki oleju

18 g wody

spód

60 g masła

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

masa serowa

500 g twarogu półtłustego

250 g serka mascarpone

120 g śmietanki 36%

4 jajka

5 – 6 łyżek cukru pudru

pasta pistacjowa

wierzch

60 g serka mascarpone

3 łyżki śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

posiekane pistacje

ziarenka granatu

Wykonanie

Pasta pistacjowa:

1.  Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze, zmielić na pastę.

2.  Do pasty zalecane jest użycie pistacji niesolonych, jednak ja do swojego sernika użyłam solonych.

Spód:

3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać jajko, a na końcu kakao.

4. Czekoladową masę przelać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 min w 180 C.

Masa serowa:

5. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, dodawać po jajku i miksować.

6. Przełożyć pastę pistacjową, zmiksować na najniższych obrotach miksera.

7. Na samym końcu wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia się składników.

8. Masę przełożyć na podpieczony spód czekoladowy. Piec w 150 C przez 45 – 50 min.

Wierzch:

9. Serek mascarpone wymieszać łyżką ze śmietanką i cukrem pudrem.

10. Masę wyłożyć na sernik 10 – 12 min przed końcem pieczenia.

11. Przestudzony sernik udekorować posiekanymi pistacjami i ziarenkami granatu.

12. Smacznego!

dsc_1469 dsc_1487

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułMus z mango i jarmużu
inne
następny artykułPrzedsprzedaż książki "Serniki słodkie i wytrawne"
Komentarze

7 odpowiedzi na “Sernik pistacjowy”

  1. mlodakk napisał(a):

    Bardzo fajny ten serniczek i cudownie wygląda. Wspaniale że udało CI się wydać książkę mały sukces a jak cieszy:)

  2. Ania napisał(a):

    Uwielbiam serniki, a ten wygląda bajecznie… Ten granat bardzo ładnie się komponuje, a całość na pewno smakuje nieziemsko. 🙂
    Gratuluję wydania książki 🙂

  3. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Wspaniały sernik!

  4. Trzeci Talerz napisał(a):

    Reniu, wszystkie Twoje serniki wyglądają wspaniale, ale ten jest po prostu perfekcyjny!

  5. agnes mendes napisał(a):

    Reniu jesteś mistrzynią… magikiem sernikowym A ten skradl moje serce w calosci Pozdrawiam

  6. Patrycja napisał(a):

    ciekawy serniczek:-) Jestem ogromnym łakomczuchem i uwielbiam wszelkie rodzaje serników. 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.