na słodko14.02.201814581
Krucha tarta serowa z kajmakiem
Smacznego
czytaj przepis

Taka tarta może uprzyjemnić Ci każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że nie znajdziesz osoby, której by nie posmakowała!

Polecam bardzo gorąco!

Składniki i wykonanie

ciasto

1 szklanka mąki pszennej tortowej

120g zimnego, dobrego masła

2 łyżki cukru pudru (lub 1 łyżka cukru pudru i 1 opakowanie cukru waniliowego)

Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min.

200 g masy kajmakowej

Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem.

masa serowa

500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy)

4 łyżki cukru pudru lub więcej wg uznania

2,5 łyżeczki żelatyny podgrzane do rozpuszczenia w 3 łyżkach mleka

100 g śmietanki 36%

Żelatynę podgrzewamy w mleku, ciągle mieszając. Twaróg miksujemy z cukrem i  śmietanką. Gdy masa stanie się pulchna, wlewamy powoli przestudzone mleko z żelatyną. Masę wykładamy na kajmak i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce. 

wierzch

kakao do posypania

Gotową tartę posypujemy kakao.

Udostępnij artykuł
zupy
poprzedni artykułZupa cebulowa
na słodko
następny artykułCiasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Krucha tarta serowa z kajmakiem”

  1. mlodakk napisał(a):

    Mniam wygląda bardzo kusząco idealna do porannej kawki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.