serniki pieczone21.03.20187374
Sernik z herbatnikowy z karmelem, chałwą i suszonym rabarbarem
Smacznego
czytaj przepis

Wielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy.  Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni Waszą Wielkanoc!

Smakujcie!

Składniki na tortownicę 26cm

spód

150 g herbatników kakaowych

4 łyżki masła

1 chałwa (batonik)

masa serowa

1 kg twarogu półtłustego

250 g twarogu tłustego

250 g śmietanki kremówki

60-70 g herbatników maślanych

sok z 1/2 cytryny

1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki

4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey

1 łyżeczka olejku pomarańczowego

4 duże jajka

ziarenka z 1/2 laski wanilii

wierzch

pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru

Wykonanie

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę.
  3. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!).
  4. Twaróg przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy.
  5. W trakcie miksowania dodajemy ziarenka wanilii, cukier, sok z cytryny, olejek, herbatę, herbatniki i na samym końcu śmietankę kremówkę.
  6. Zmiksowaną, pulchną masę serową przekładamy do tortownicy.
  7. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i w tej temperaturze pieczemy go przez 15min. Następnie zmniejszamy temparaturę do 155-160C i pieczemy przez ok. 60 – 70 min.
  8. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  9. Przestudzony sernik dekorujemy dowolnie – ulubioną polewą, podgrzaną masą krówkową, pokruszoną bezą i suszonym rabarbarem.
  10. Sernik najsmaczniejszy jest, gdy jest schłodzony.

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
zupy
Krem z pomidorów, jabłek i gruszek
na słodko
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami
Komentarze

4 responses to “Sernik z herbatnikowy z karmelem, chałwą i suszonym rabarbarem”

  1. Natalia Skóra says:

    Ooo mamo! Niebo w gębie! Co mogę więcej powiedzieć? Pychaaaaaaa, już na sam widok mi ślinka cieknie 😀

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

  2. Joasia says:

    Piękny serniczek, u nas na świętach musi być tradycyjny polski sernik z pianą z białek, ciągle szukam idealnego przepisu, czy na blogu będzie taki serniczek?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Joasiu,
      przepis na taki sernik znajduje się w mojej książce, gdyż jest to przepis mojej babci, z 10 jajkami i własnie pianą z białek. To mój klasyk, od którego wszystko się zaczęło…’)

      • Joasia says:

        Pani Renatko, czy podzieli się Pani technika wykonania takiego serniczek?

Leave a Reply

Your email address will not be published.