na słodko26.08.20185880
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami
Smacznego
czytaj przepis

Wczoraj z rana zostałam obdarowana ogromnym koszem dojrzałych węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam!

To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje „cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta.

Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany!

Składniki

ciasto

270 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki tortowej orkiszowej (można użyć w całości zwykłej tortowej)

125 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

2 żółtka

2 łyżki gęstej śmietany 18%

nadzienie 

700g – 800g śliwek węgierek

garść płatków migdałowych

1 kopiata łyżka cukru kryształu

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść na pulchne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt klejące i nie chciało łatwo odejść od palców, można dodać więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min.
  2. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek.
  3. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pozostałą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch. 
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec na złoty kolor przez ok. 45-55min w opcji góra-dół.
  5. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
  6. Miłego śliwkowego!

 

Kruche ciasto ze śliwkami – klasyk wśród deserów późnego lata. Lubicie?

Udostępnij artykuł
kulinarne podróże
poprzedni artykułKefalonia kulinarnie
serniki pieczone
następny artykułSernik waniliowy z cytryną i śmietanką
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.