To chyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w końcu dopracować przepis. W grzybowej niezrównana była moja babcia. Jej zupę grzybowa jadło się i oblizywało talerz.
Moja wyszła dziś bliska smaku tej babcinej. Aromatyczna, pachnąca grzybami, o gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego!
Składniki
bulion
2-3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
kawałek selera, pora i kapusty włoskiej
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
2 rozgniecione ząbki czosnku
zupa grzybowa
400 g suszonych grzybów
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka śmietanki kremówki
1,5 łyżki mąki pszennej
1 cebula
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
100 g makaronu łazanek
Wykonanie
Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody – w czasie gotowania się bulionu i tak część się wygotuje. Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki, rozgniatamy czosnek, dodajemy liście laurowe i ziele. Wszystko wrzucamy do wody. Gotujemy bulion przez ok. 20-25min, po ugotowaniu jarzyny usuwamy z bulionu. Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy je wodą (ok.700ml). Gotujemy je przez ok. 15min. Połowę z nich wyjmujemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy od razu do bulionu. Drugą połowę umieszczamy w blenderze. Pozostały po ugotowaniu grzybów wywar przelewamy do bulionu.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulkę. Gdy cebula zeszkli się tak, jak lubimy, dodajemy mąkę i smażymy kilka minut na złoty kolor. Zasmażkę przekładamy do grzybów do blendera, podlewamy ok. 100ml wody lub bulionu i blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z bulionem. Zupę gotujemy kilka minut, podbijamy śmietaną – obie śmietany łączymy w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do naszej zupy grzybowej.
Piękne zdjęcia i niebanalny przepis. Dzisiaj wypróbuję. Dzięki 🙂
Miło mi 🙂 Dziękuję i zapraszam!