Odkryłam w sobie coś ważnego. Moja pasja, jaką jest gotowanie i pieczenie, sprawia, że mogę się wyciszyć, oderwać od codziennych, tych ważnych lub mniej ważnych spraw. Złapałam się na tym, że czasem wracam, parzę ukochana kawę z mlekiem i, próbując odreagować codzienne sytuacje, zaczynam gotować. I o dziwo, jestem wtedy twórcza! Choc zmęczona po dniu pracy, czuję, że to, co powstanie w garnku lub na patelni, wprawi mnie w dobry nastrój. Odkryłam także, że potrawy, które kiedyś spychałam gdzieś w swojej głowie na plan dalszy, mówiąc, że one nie są dla mnie, bo na pewno mi nie wyjdą, są właśnie dla mnie. Tak stało się ze zwykłymi pierogami. Umocniłam się w błednym przekonaniu, że pierogi są pracochłonne, długo się je robi, a znikają tak szybko! Może i tak jest, ale zmieniłam swoje nastawienie do nich i w ciągu tego miesiąca zrobiłam je już trzy razy. A cały wysiłek wynagradza widok drugiej połowy wylizującej talerz, a także wyciąganie przez moją córkę rączek z talerzem i prósbą na ustach: ” Mamo, jeszcze pierożka dla mnie….”
Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości. 😉 Staram się robić serniki z dobrego, wiejskiego twarogu od sprawdzonego dostawcy. W tym serniku zastosowałam jego dwa rodzaje: tłusty i półtłusty. Sprawdziły się znakomicie. Pożegnajcie lato pysznie. Zachecam!
Składniki
spód
150g ciasteczek herbatnikowych
5 łyżek herbaty
masa serowa
1kg twarogu półtłustego
500g twarogu tłustego
6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
150g śmietanki kremowej
wierzch
200g masy kajmakowej
4 łyżki śmietanki kremowej
sos jeżynowy
100g jeżyn
30g malin
1 łyzka cukru brązowego
dodatkowo
maliny, jeżyny, borówki
Wykonanie
spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie, umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, esencje i miksować. Następnie dodawać po jajku i miksować na niskich obrotach. Teraz czas na śmietankę i skórkę cytrynową. Zmiksowaną dobrze masę przełożyć na herbatnikowy spód. Piec przez 10-12min w 200C, a następnie zmniejszyć temp. do 160-170C i piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.
wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce.
sos jeżynowy: jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Owoce nie muszą sie całkowicie rozpaść. Przestudzonym sosem polać sernik udekorowany świeżymi owocami .
Sernik jest przepyszny!
też się wyciszam w kuchni 🙂
A sernik wygląda cudownie!
Bardzo dziękuję!
Wspaniały sernik,pychota:)
Dziękuję!
mmmm ale by mi sie teraz przydał kawałeczek do herbatki<3
Już kroję słuszną porcję! 😉
Wspaniałe i bardzo apetyczne zdjęcia 🙂
Miło to słyszeć 😉
Jaki on piękny, jaki cudowny!
Miło mi bardzo 😉
Wspaniały serniczek i bardzo apetyczne zdjęcia 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję i wzajemnie 😉
Ciacho i fotki super! zmiany na blogu też no ale to wszystko zapewne sama wiesz 😀 pozdrawiam!
Miło mi 😉 Staram się!
Ale czad. To musiało smakować niebiańsko.
Ci, którzy jedli, tak mówili 😉
Wow, wygląda przepysznie. 🙂
Dziękuję! 🙂
Wygląda cudownie, jeszcze lepiej smakuje. Zajadałam się nim razem z koleżankami
Dziękuję! 🙂
Miło mi bardzo!
Awesome read. I just passed this onto a friend who was doing some research on that. He actually bought me lunch because I found it for him! So let me rephrase: Thanks for lunch!
I have recently started a web site, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.
I think that everything composed made a great deal of sense. However, consider this, suppose you were to write a killer post title?
Hi, I believe your blog might be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great website!