Przygotowałam dla Was świąteczny wpis polecanych przepisów bożonarodzeniowych. Każdy z nich pasuje smakiem do tego świątecznego, wyjątkowego czasu. Przeglądajcie, czytajcie, wybierajcie to, co Wam się podoba, bawcie się w Waszych kuchniach tymi wyjątkowymi aromatami!
Oto bardzo prosta, pachnąca Bożym Narodzeniem propozycja. Jeżeli nie przepadacie za anyżkiem, można go pominąć, ale zapewniam, że w całości, razem z cynamonem, smakuje naprawdę ciekawie. Anyż nie gra tutaj pierwszych skrzypiec, lecz jedynie podkręca nam smak całego deseru. Deser pięknie się prezentuje, można tutaj pobawić się w sztukę zdobienia przed podaniem. Przepis na deser świąteczny znajdziecie TUTAJ
Chlebek cynamonowy z żurawiną i orzechami laskowymi sprawdzi się na świąteczne drugie śniadanie lub wieczorną przekąskę przy choince z kubkiem ciepłego mleka. Jest miękuchny, pachnący zimowymi aromatami. Receptury szukajcie TUTAJ.
Sernik z ricottą z nutką mięty – jest niezwykle kremowy, lekko mazisty. Delikatny w smaku, a za sprawą mięty orzeźwiający. Będzie doskonałym kontrastem do mocno bakaliowego, słodkiego makowca. Przepis TUTAJ.
Niezaprzeczalnie ten sernik jest jednym z tych, które bardzo, ale to bardzo smakują łasuchom i zwolennikom słodkości. Chałwowy spód z cytrynową masą serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ.
Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam, że skubaliśmy je w sobotni wieczór do aromatycznej herbaty, a w niedzielę zostały już tylko okruszki. Polecam PRZEPIS, zaś, jeśli macie też chęć na ciepłą opowieść świąteczną, to zapraszam do poczytania. Jakoś w tym przedświątecznym czasie palce same układają mi na klawiaturze takie opowiadania…
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to uda Wam się to z pewnością za sprawą tych wdzięcznych poduszeczek z ciasta francuskiego z orzechowo-serowym nadzieniem. Są w formie przekąski “na raz” i szybko znikają z patery. Robi się je błyskawicznie, jeżeli skorzystamy z wygodnej opcji, czyli gotowego ciasta francuskiego. Przepis TUTAJ
I ostatnia moja propozycja – sernik daktylowy, z whisky i nutą tropikalną – przepis nagrodzony w świątecznym konkursie w grudniu 2014r. Znalazł się także w mojej KSIĄŻCE. Bogato zdobiony i bogaty w składniki. Jest naprawdę wyjątkowo świąteczny!
Życzę Wam samych smacznych słodkich wypieków w te święta!
Renata
Przepisy fantastyczne warto z nich skorzystać:) Życzę Wesołych Świąt