Sernik w nowej odsłonie. Wymyśliłam go w sobotnie przedpołudnie i muszę stwierdzić, że już dawno sernik nie wyszedł mi tak lekki, zupełnie jak pianka czy ptasie mleczko. Z mocnym akcentem kardamonu i ciekawym smakiem konfitury gruszkowo-limonkowej z pieprzem.
I kolejny raz dodanego twarogu półtłustego nie mieliłam i nie żałuję. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
spód: 150g herbatników, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kardamonu, 5 łyżek słodkiej herbaty, 5 łyżek konfitury (ja użyłam gruszkowo-limonkowej z pieprzem)
masa: 500g ricotty, 200g twarogu półtłustego (niemielonego), 3 jajka, 2/3 szkl cukru pudru, 2/3 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie:
spód: W rondelku rozgnieć herbatniki, dodaj kakao i kardamon, całość podlej
kilkoma łyżeczkami słodkiej herbaty. Wymieszaj do połączenia się
składników. Gotową masą herbatnikową wylep dno tortownicy (21cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę herbatnikową wyłóż konfiturę
masa: Ricottę przełóż do miski, pokrusz twaróg. Twarogu nie mielę, aby całość
nie była zbyt rzadka. Ricotta świetnie łączy się z grudkowatym
twarogiem. Wbijaj po jajku i miksuj. Dodaj cukier, esencję, olejek i na końcu budyń. Zmiksuj do połączenia się składników. Masę serową przełóż na spód z konfiturą. Piecz 1h w 170-180C.Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego przestygnięcia.Przestudzony sernik udekoruj dowolnie, np. zmielonymi pistacjami i migdałami.
sernik cudny! czuje ten kardamon:)
A to ciekawe z tym niemielonym serem. Spróbuję. Sernik wyszedł fantastycznie 🙂
Ostatnio mam ciągoty w kierunku serników. Co za pyszny widok nam tu serwujesz :))
przepysznie wygląda 🙂 kawałeczek zabieram z sobą :))
chętnie bym spróbowała tego cudeńka! aż czuję ten zapach:)
fajnie wygląda, taki wilgotny no i zapach musiał być zachwycający!
Ale super:-) Kardamon tak mi ostatnio smakuje więc tymm bardziej propozycja dla mnie:-)
Mmm, wygląda bosko! A smakować musiał niezwykle 🙂
Szczególnie podoba mi się to niemielenie twarogu, ale całość na 6:))
Ten sernik jest fantastyczny! 😀
piękny kolor i jaki puszysty
Mmmm. Ale wyczarowałaś sernik – wspaniały! : )
Thanks for every other informative site. The place else could I get that type of information written in such a perfect way? I have a challenge that I am just now running on, and I’ve been at the glance out for such information.
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.
hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..
My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!
So far and according to actual findings released in January 2013; metformin could be the only drug so far that really bypasses the ampk chain in liver to signal the liver directly to reduce/stop excess glucose release from liver. in my case I in fact watched that action on a cgms above a year and a half and could actually time the period from metformin ingestion to when liver reefs back around the excess glucose release.
Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.