Dziś przepis na szklanę witaminowej bomby! O dobroczynnych właściwościach świeżych soków wyciskanych wspominać już nie muszę. Ostatnimi laty zrobiły naprawdę wielką karierę. Przedstawiam Wam połączenie świeżego jabłka, selera naciowego, grejpfruta oraz młodego jęczmienia. O zaletach tego ostatniego wspomnę tylko ogólnie, ale i to wystarczy, aby przekonać Was, że naprawde warto pokusić sie o przygotowanie takiego soku.
Zielony jęczmień to przede wszystkim naturalne żródło wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Wzmacnia nasz układ krążenia, zwalcza anemię i podnosi hemoglobinę. Zawiera wszelkie potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy oraz cenny kwas foliowy. Mlody jęczmień jest także odpowiedzialny za odkwaszanie organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo wspomaga regeneracje komórek, dotlenia krew i działa detoksykująco. Ma zbawienny wpływ także na nasze samopoczucie – dzięki spożywaniu soków z dodatkiem zielonego jęczmienia mamy więcej energii, lepszą koncentrację i nasze nerwy są …uspokojone 🙂
Pijmy więc go na zdrowie!
Mojemu dziecku podaję zazwyczaj świeżo wyciśnięty sok z 1/2 łyżeczki zielonego jęczmienia. W okresie słabszej odporności, choroby lub w przypadku gorszych wyników badań naturalnie regeneruje i wzmacnia mały organizm. 🙂 Aby nie czuć było smaku jęczmienia, dodaję 2 łyżeczki soku z malin.
Składniki: (na 2 porcje)
3 jabłka
3 – 4 łodygi selera naciowego
1 grejpfrut
1,5 łyżeczki proszku młodego jęczmienia
Wykonanie
Bardzo lubię taki zastrzyk zdrówka ja też wczoraj piłam taką zieloną bombę witaminową mama akurat robiła:) Widać że dzieciątku smakuje