serniki07.12.201711012
Mój nagrodzony przepis na sernik – książka “Przepis na Kopernika”
Smacznego
czytaj przepis

Zobaczyłam wzmiankę o nim na jakiejś oglądanej stronie kulinarnej. Konkurs z piernikami “Kopernik”. Dlaczego nie? Myśląc o piernikach, od razu pomyślałam o piernikowym serniku. Tuż z pomysłem, aby do serowca dodać pierniki, pojawiła się myśl, że gdybym dodała dla towarzystwa pistacje i chałwę, mogłoby wyjść coś pysznego! Bardzo szybko myśl i pomysł wprawiłam w czyn. Kilka dni później w lodówce pysznił się wspaniały w smaku eksperyment cukierniczy – sernik piernikowo-chałwowy  pistacjami i marakują na zimno. Lato w pełni, więc taki deser był idealny. Pachniał obłędnie, a smakował wybornie.

– Ale udał Ci się ten sernik! – podsumowała moja znajoma, oblizując się po skończonym kawałku. 

Przepis wysłałam na konkurs ot tak! Tego typu zadania traktuję wyzwaniowo, jednak do wygranej podchodzę z dystansem. Jeżeli uda mi się otrzymać wyróżnienie, będę niezwykle szczęśliwa, bo to radość! Ale, jeśli nie, cieszy mnie sam fakt wzięcia udziału i wykonanie zadania, jakie zakładał konkurs. Sprawdzam się wtedy sama przed sobą, czy jestem w stanie podołać temu, co należy wykonać.

Tym razem poszczęściło mi się i zostałam wyróżniona wśród trzydziestu siedmiu innych blogerów za ciekawy i inspirujący przepis. W nagrodę moja konkursowa receptura znalazła się w przepięknie wydanej książce “Przepis na Kopernika”, pełnej fantastycznych przepisów na potrawy słodkie i słone z dodatkiem piernikowej nuty! 

Przepis na nagrodzony sernik z piernikami można znaleźć TUTAJ.

Zaś wersja tego samego sernika w wersji pieczonej dostępna TUTAJ

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Kokosowy sernik na zimno
na słono
Zakwas żytni na domowy chleb
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
Komentarze

2 responses to “Mój nagrodzony przepis na sernik – książka “Przepis na Kopernika””

  1. Jak wszystkie Twoje wypieki Reniu, i ten wygląda obłędnie pysznie;-)

  2. Wygląda naprawdę cudownie ! Wydaje się być lekki jak chmurka <3 Cudo po prostu – zapisuję do przetestowania, a i pewnie w moim świątecznym zeszyciku z przepisami też wyląduje 🙂

Leave a Reply to U Rudej na Talerzu Cancel reply

Your email address will not be published.