Dziś bliny na słodko. Z konfiturą morelową i serkiem ricotta, który coraz bardziej doceniam.
Sobotnio – niedzielne śniadania traktuję wyjątkowo. Dlatego staram się wtedy przygotować na nie coś niecodziennego. Szukam na nie inspiracji w internecie lub w książkach kucharskich. Całkiem niedawno moja przyjaciółka podarowała mi książkę Elisy Paganelli i Laury Ascari “Wszystkie poranki świata”, z ponad 40-stoma propozycjami na wyśmienite śniadania.
Zauważyłam, że inicjatywa rodzinnych i wspólnie przygotowywanych śniadań spodobała się naszej córce. Między innymi dzięki temu nauczyła się w ciągu miesiąca samodzielnie przyrządzać jajecznicę z żółtą papryką. W każdą sobotę i niedzielę towarzyszy nam, siedząc na kuchennym blacie i przygotowując śniadaniowy “talerzyk rozmaitości”. To ważne, aby zachęcać najmłodszych do aktywności w kuchni i samodzielnego przygotowywania posiłków.
Bliny na słodko to tradycyjne danie rosyjskie, podawane najczęściej z dżemem truskawkowym lub kwaśną śmietaną i cukrem. Bardzo często bliny piecze się w wersji wytrawnej. Proste, z naturalnych składników, a jakie smaczne!
Polecam je na śniadanie lub zwykły deser.
A jak przygotować takie bliny na słodko?
Składniki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży (instant)
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
dodatkowo do podania
konfitura morelowa i ricotta
Wykonanie
Mleko lekko podgrzej i wymieszaj w głębokim naczyniu z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzej i za pomocą dużej łyżki nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Ciasto samo przybierze okrągły kształt. Gdy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to będzie oznaczało, że spód już się upiekł. Przewróć bliny i upiecz na złoty kolor drugą stronę. Bliny wyśmienicie smakują na ciepło z konfiturą i serkiem ricotta.
Smacznego!
Często kupuję do domu świeże kwiaty. Tym razem wybrałam kwiaty kapustki. Urzekły mnie ich kolory i struktura.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawneRenata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia.
To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
Witam. W blokach ma być 250 g czy ml mleka? Dziękuję za odpowiedź. Na pewno spróbuję!
250 ml 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂
ja robię z mąki gryczanej:)