Spaghetti z domowym pesto mogłabym jeść prawie każdego dnia. Tak lubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym.
Gorąco polecam przepis!
Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu.
Składniki
200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti
10 łodyg zielonych szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek
3-4 płaty szynki parmeńskiej
pesto
spora garść świeżych listków bazylii
garść orzechów włoskich
sól, pieprz czarny
tarty parmezan
Wykonanie
Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy szparagi zmiękną, dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem.
Nie wiem co Wy widzicie w tych szparagach 🙂 Nie mogę się przekonać 🙂
Radku, one są naprawdę smacznym dodatkiem 😉 Być może zależy to od przyrządzenia,doprawienia. Polecam wypróbować je w kilku wariantach (daniach) i może się do nich przekonasz 😉 Tego życzę! Daj im szansę 😉