na słodko12.11.20171543
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą
Smacznego
czytaj przepis

Zawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki, które często piekę w domu będą świetnie smakować z takim owocowo-lawendowym nadzieniem. I tak też smakowały! Lawenda górą!

Składniki (na 15 – 16 sztuk)

50 g świeżych drożdży

250 ml mleka

100 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 żółtka

70 g stopionego masła

500 g mąki pszennej tortowej

kilka łyżeczek konfitury śliwkowej i kilka dżemu z brzoskwinią i lawendą (Łowicz)

2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek

Wykonanie

  1. Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę.
  3. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut.
  4. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność.
  5. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek.
  6. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę.
  7. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułZapiekanka makaronowa ze słodką kapustą - zapiekanka łazankowa
serniki pieczone
następny artykułSerniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym
Komentarze

3 odpowiedzi na “Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą”

  1. mlodakk napisał(a):

    Ja uwielbiam lawendę w kominkach zapachowych zapach cudowny. Co do drożdżówek z lawendą(dżemem lawendowym) to nie jadłam

  2. Kasia napisał(a):

    Bułeczki jak marzenie, do tego tylko szklanka mleka i jestem w niebie…
    Ja zawsze rozciągam ciasto na blacie, tak, żeby miało ok 1,5 cm grubości i wykrawam czymś kółka, wtedy bułki wychodzą równe. Jednak Ty nie miałaś z tym problemu, wyszły idealnie równiutkie 🙂

  3. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Pyszne! Takie drożdżówki to ja bardzo lubię 🙂 A z lawendą to muszą być znakomite 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.